TORNAR

El Museu de la Pell rep l’exposició 'Immersos en les dades'

Una mostra que ve acompanyada d’activitats gratuïtes per a tots els públics

cultura
Dimarts, 10 gener 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La mostra aborda les grans transformacions de l'era digital, acompanyada de conferències, visites i tallers per a totes les edats.

El proper divendres, 13 de gener, s'inaugura al Museu de la Pell d'Igualada l'exposició 'Immersos en les dades'. (Una) adaptació de l'exposició 'Big Bang Data' del CCCB. Aquesta mostra, que es podrà veure fins el 19 de febrer, explora l'emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l'electrificació al segle XIX. Olga Subirós i José Luis de Vicente, que van comissariar la celebrada exposició Big Bang Data, produïda pel CCCB el 2014, són també els responsables de la versió itinerant 'Immersos en les dades', amb què el Museu de la Pell obre la seva programació d'exposicions temporals per al 2017.

S'hi donaran a conèixer els trets més significatius i destacats del que suposa la producció de dades en quantitats massives en tant que un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d'emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s'ha multiplicat de manera exponencial. La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el 2% del consum energètic mundial. L'explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningú no en pugui veure la fi.

Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les
transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com una oportunitat i una eina clau. Darrere de l'explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l'economia i d'organitzar la política i la societat. Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents. L'accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.

Activitats gratuïtes per a tots els públics

L'exposició arriba amb un programa d'activitats diverses i d'accés gratuït. La inauguració serà el divendres, 13 de gener, a 2/4 de 8, i comptarà amb una visita comentada per la comissària de la mostra, Olga Subirós. José Luis de Vicente, l'altre  comissari, pronunciarà la conferència Què és el Big Data el divendres, 20 de gener, a les 12.

El dimarts, 31 de gener, a la tarda, tindrà lloc l'activitat 'Cryptoparty', un taller sobre privadesa i protecció de dades personals a Internet; per participar-hi cal fer inscripció prèvia a m.igualada@diba.cat fins al 23 de gener. El públic familiar podrà gaudir de l'activitat 'Nosaltres al ciberespai', el diumenge, 12 de febrer, a les 12. I, per als majors de 55 anys, pel dimarts 14 de febrer s'ha programat el taller '(Re)cerques a Google' a estudi. També hi ha un programa de visites dinamitzades i tallers per a alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, prèvia reserva al telèfon del Museu 93 804 67 52. Es pot trobar més informació sobre cada activitat a www.igualada.cat.

L'exposició, organitzada pel Programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l'Ajuntament d'Igualada i a partir de la coproducció Big Bang Data del CCCB i la Fundación Telefónica, es pot visitar amb entrada gratuïta i en horari de dimarts a divendres de 10 a 2, dijous i divendres de 4 a 8 i dissabtes, diumenges i festius d'11 a 2.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.