TORNAR

National Geographic dedica un reportatge als "fòssils fabulosos enterrats" a l'abocador dels Hostalets

Vuit paleontòlegs treballen amb els operaris de l’abocador per discernir si hi ha restes entre la terra que es remou

cultura
Dijous, 10 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La prestigiosa revista de divulgació publicava aquest 8 de juny un ampli reportatge sobre el jaciment arqueològic de Can Mata, als Hostalets de Pierola. Una peça on destaquen la riquesa del jaciment on s'han trobat els hominideus Pau i Laia, però també la seva ubicació, a tocar de l'abocador.

Restes d'una espècie similar a un elefant FOTO: National Geographic"Hi ha pocs llocs menys acollidors que un abocador en una nit freda, però aquesta és la situació on es trobava el paleontòleg Josep Robles el desembre de 2019, a la recerca de claus per explicar l'evolució humana". Així comença el reportatge de National Geographic on parlen del jaciment de Can Mata, un punt on es troben "fòssils fabulosos enterrats en un abocador". El subtítol explica que "mentre l'abocador s'expandeix, els paleontòlegs troben espècies algunes de les quals són precursores dels simis i de nosaltres".

El reportatge parla dels "vuit paleontòlegs que fan rotacions per triar i inspeccionar la terra que mouen les excavadores" i que -en el seu torn nocturn- Robles "quan veu una massa que pot tenir potencial ha de demanar a l'operari que pari per mirar l'objecte de més a prop". Si el material "és finalment prometedor, l'ha de cobrir amb una làmina per inspeccionar-lo a la llum del dia", detallen.

National Geographic assenyala que "des de 2002, s'han trobat més de 70.000 fòssils a la zona" per part dels membres de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Peces que corresponen a restes d'entre 11,2 i 12,5 milions abans del nostre temps. El reportatge apunta que malgrat les troballes de Miquel Crusafont -al que l'institut deu el nom- als anys 40, la zona "es va convertir en un abocador legal els anys 80". La revista destaca a l'hominideu Pau "una de les restes de primats del Miocè més completes mai trobades". Es pregunten si podran continuar les troballes en una zona amb l'abocador.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.