//Plugins sense CDN ?>
El president d’Òmnium Anoia, Bernat Ferrer, va obrir l’acte agraint l’assistència de tots els presents i fent referència a l’intens últim any, en el qual les consultes populars i la manifestació del 10 de juliol van marcar importants punts d’inflexió en la vida social i política catalanes. Ferrer també va tenir un record per Miquel Solé, que va morir aquest divendres, i que havia estat president de l’Ateneu i havia realitzat una important tasca en l’ensenyament del català. En aquest sentit, el president d’Òmnium Anoia va parlar de la feina que realitza l’entitat en l’impuls i promoció de la llengua, com són les iniciatives ‘Quedem?’ o bé els cursos de català específic que s’oferiran properament. A continuació, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament igualadí, Montserrat Mateu, va reconèixer la gran tasca d’Òmnium, així com la dels premiats de la nit.
‘L’únic que val és la paraula i el vot’
Després de l’obertura, va ser el torn del creador del Cercle d’Estudis Sobiranistes, membre de la junta d’Òmnium i promotor de les consultes, el notari Alfons López Tena. En un interessant discurs, Tena va dir que s’havia arribat al final d’una etapa, i que ‘es pot donar per acabat l’intent d’establir una relació normal amb Espanya, ja que la resposta ha estat el menyspreu, el rebuig, una forta clatellada en forma de sentència del Constitucional’. Alfons López Tena va dir que la societat catalana ha aconseguit organitzar-se —la prova en són les consultes sobre la independència—, i que s’ha esvaït la por: ‘ara l’únic que val és la nostra paraula i el nostre vot’.
Acabades les paraules de Tena, van pujar a l’escenari els representants de les catorze coordinadores anoienques, que van promoure la celebració de les consultes als respectius municipis. Una de les representants de la plataforma igualadina va agrair en nom de tots el Premi, i va recordar la feina i els suports rebuts durant l’organització de les consultes.
‘M’aporta una alenada de joventut’
Després de les coordinadores va recollir el Premi al Compromís Cultural Mn. Valentí Miserachs. Nascut a Sant Martí Sesgueioles, el prevere i músic va repassar la seva estreta relació amb Igualada i l’Anoia, i va dir que el premi el reconfortava: ‘Aquest reconeixement m’aporta una alenada de joventut’, va dir visiblement emocionat. Cal recordar que els premis consistien en dos originals quadres amb motius catalans, creats expressament per a l’ocasió pels artistes Krak’s. Després que Miserachs recollís el premi, les corals de Calaf (Ressons i Cor Trimvant), la de Sant Martí Sesgueioles i la dels Prats de Rei van sorprendre el guardonat amb la interpretació de dues peces compostes per ell mateix.
Finalment, per a cloure l’acte, l’actor Joan Crosas i el pianista Manel Camp van oferir al públic les seves ‘Cançons per no oblidar’. El públic va gaudir enormement del recital, amb unes peces plenes de missatge i força, i amb la característica expressivitat de Crosas. El concert, que va ser llargament aplaudit, va acabar-se amb la interpretació del cant dels Segadors, amb tot l’Ateneu dempeus.
Els processos d’independència
D’altra banda, divendres abans de l’entrega dels Premis va tenir lloc l’acte institucional de la Diada: la xerrada ‘Independència: velles nacions i nous països a l’Europa d’entreguerres’, a càrrec de Francesc Valls. L’historiador va parlar dels processos d’independència i dels moments al llarg de la història en els quals s’han materialitzat: al final de la primera guerra mundial, al final de la segona i, més recentment, a la dècada dels 90. En tots aquests processos, que afectaren diferents zones del món, mai Catalunya va veure acomplertes les seves demandes més o menys sobiranistes. I és que, segons va deixar clar l’historiador, ‘el primer que cal per aconseguir la independència és voler-la de veritat’.
Podeu veure més imatges del lliurament dels Premis a la fotogaleria.
-Un acte molt ben organitzat.Mil.limetrat i distret. Uns premis molt ben donats. Des de Calaf us felicitem sense amagar que ens heu sorprés aquesta vegada molt agradablement. Ho voldríem aixì... Llegir més sempre de la capital de l’Anoia.
Felicito Òmnium Cultural de l’Anoia per l’acte que organitza cada any el dia 10.9.
Enguany l’Anoia (administrativament parlant) hi ha sigut més present que mai. Personalment em va agradar... Llegir més molt el recolzament que les corals de Sant Martí de Sesgueioles, Els Prats de Rei i Calaf van donar a Mossèn Valentí Miserachs. Endavant Òmnium amb la feina que feu!
No se on eres assegut, però d’on era jo li veia perfectament la cara, no només en el seu discurs, si no fins i tot quan diferents oradors en deixaven caure alguna en aquest sentit, i noi, com si... Llegir més hagués estat la més abrandada defensora de les consultes.
Potser sí que s’acosta un ”esdeveniment planetari”, com diu alguna destacada socialista.
Em va sorprendre molt el discurs de la Montserrat Mateu, tinent d’alcalde, a favor de la Consulta Popular. Si no recordo malament, hi va votar en contra al Ple i l’Ajuntament d’Igualada no va... Llegir més donar cap tipus de recolzament logístic, etc. Estem en pre-campanya electoral?
Laia
13 de setembre 2010.13:21h
Sí, amics d’Òmnium, coincideixo amb MAP: enhorabona per l’acte, va ser molt emotiu! I el concert del Joan Crosas i el Manel Camp... genial!