TORNAR

Una nova visió del llibre vermell de Montserrat amb instruments inèdits

Concert del Festival de Música Sacra aquest diumenge

cultura
Divendres, 23 novembre 2012. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge, a les sis de la tarda, a l’Església dels Pares Caputxins, acollirà el tercer concert d’Ànima, el Festival de Música Sacra que s’ha iniciat aquesta tardor. El concert anirà a càrrec dels músics igualadins Carles Viarnès i Pep Massana que presenten Stella Splendens.

Carles Viarnès i Pep Massana

El tercer concert d'Ànima anirà a càrrec dels igualadins Carles Viarnès i Pep Massana. Aquest duet presenten Stella Splendens, un projecte que estrenen per l’ocasió, basat en les deu composicions vocals de què consta el Cançoner Montserratí del Llibre Vermell de Montserrat, el còdex manuscrit que data del s. XIV, un dels documents polifònics més antics que es coneix.

Els intèprets presenten una proposta oberta i arriscada, concebuda des d’una obertura de mires, d’acord amb les estètiques actuals.

Carles Viarnès i Pep Massana utilitzen per aquest espectacle el violí, el violí octavat, el piano amb pedaler i organistrum. El violí octavador i l’organistrum són instruments concebuts per Pep Massana, i dissenyats i construïts l’any 2011 pel luthier Ramon Elias sota les seves directrius.

El Llibre Vermell és un espectacle unitari i conceptual, on es fusionen dos llenguatges, el de la música medieval i la contemporània, separats en el temps per 600 anys, però tots dos llenguatges creats aquí, en el mateix àmbit geogràfic. Es presentaran, doncs, dues versions de cada composició: en primer lloc la versió original, de la qual han fet un arranjament per ser interpretada per l’organistrum i el violí octavat, i per altra banda la corresponent versió contemporània de la mateixa cançó, interpretada per violí i piano. Segons els autors, en les composicions s’hi pot copsar una mescla d’herències artístiques. A la formació eminentment clàssica i acadèmica dels creadors i intèrprets, s’hi ha d’afegir bona part de les influències musicals que estan presents en l’entorn urbà i cosmopolita del s. XXI: des de reminiscències de jazz i folk, fins a tints de música popular contemporània o minimalisme. Aquestes composicions desgranen, desenvolupen i exploten el material musical del Cançoner, des de les vessants tímbriques, temàtiques, estructurals, emocionals, etc, sempre amb una actitud inquieta en la recerca de nous esquemes.

El Festival de Música Sacra és un certamen que s'ha iniciat aquesta tardor. És una iniciativa de l’Ajuntament d’Igualada, i està organitzat per l’IMC, produït per Contrapunt, Plataforma per a la promoció d’activitats musicals i patrocinat per Constru-Valls.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.