//Plugins sense CDN ?>
Enguany, els actes seran especials, donada l’efemèride dels 350 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus. Així, al matí es farà una fira d’entitats i un dinar popular, i a la tarda hi haurà una manifestació commemorativa. Ja a la nit, es durà a terme una marxa de torxes i un concert en què hi actuaran els grups Al Tall, Allioli Clash ( amb els catalans Pirat’s Sound Sistema i els occitans Mauresca Fracas Dub) i Raph Dumas & The Primaveras. Es pot obtenir més informació de la jornada a la web
Des de l'Anoia, amb autocar!
I com cada any, des de l’Anoia s’organitza un autocar per poder assistir tant a la manifestació i el concert de cloenda. El preu de la sortida serà de 20 euros, incloent el desplaçament amb autocar i el dinar. L'autocar sortirà a les 7 del matí de la Plaça de Catalunya i el programa d'actes serà si fa o no fa el mateix que cada any. Al matí, visita a la Porta Catalana de Salses i dinar de germanor.
A la tarda, es participarà en la manifestació a Perpinyà, on cada any s’aplega gent d’arreu dels Països Catalans per reivindicar la catalanitat d’aquesta part del territori. Enguany, però, l’efemèride dels 350 anys aplegarà més gent que mai. Els actes acabaran al Castellet, on es llegirà un manifest i s’interpretarà Els Segadors. Després d’una marxa de torxes, es durà a terme el concert de cloenda del Correllengua, que comptarà amb l’històric grup Al Tall (que interpretarà els temes del seu darrer disc d’homenatge a Jaume I “Vergonya, cavallers, vergonya”), Allioli Sound System (una barreja entre els catalans Pirat’s Sound Sistema i els occitants Mauresca Fracas Dub) i Ralph Dumas & the primaveras. En acabar el concert, pels vols de la mitjanit, tornada cap a Igualada.
Si voleu venir a Perpinyà amb l'autocar de l’Anoia, podeu reservar lloc efectuant el pagament de la sortida al bar l'Envelat (C. Òdena, 37) o bé trucant al telèfon 628054201 (Pau).
350 anys després, un poble viu
El 7 de novembre del 1659 es va firmar el Tractat dels Pirineus, entre les monarquies francesa i espanyola, pel qual s'imposava a Catalunya una greu divisió i fractura territorial traduïda en la cessió dels comtats catalans del Rosselló (Conflent, Capcir i Vallespir) i la meitat de la Cerdanya a França com a resposta per l'aixecament català de 1640. Un pacte que violava les lleis i constitucions catalanes que havia jurat respectar el monarca espanyol Felip IV.
La Catalunya Nord, malgrat els intents d'assimilació francesa, ha mantingut sempre un sentiment de catalanitat que li ha permès de sobreviure. Avui en dia, encara queda prou gent per promoure la llengua i la cultura catalana, per demostrar que el futur d'aquesta part del país es troba en la unitat amb la resta de territoris catalans.
Podeu veure aquest vídeo explicatiu, editat recentment:
Catalunya escapçada from Jaume Claramunt on Vimeo.