TORNAR

Òdena ja té el mapa de patrimoni cultural i un inventari del seu patrimoni històric, arquitectònic i ambiental

S'han inventariat 627 elements, dels quals el 78% és patrimoni immoble, un 7% és moble, un 2% documental, un 6% immaterial i un 6% natural

cultura
Dissabte, 17 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i l'alcalde d'Òdena, Pep Solé, van presentar dijous als veïns el Mapa de patrimoni cultural i l'Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental del municipi.

El castell d'Òdena, un dels elements del patrimoni que destaca el Mapa

En el Mapa de patrimoni cultural d'Òdena s'han inventariat 627 elements, dels quals el 78% correspon a patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), un 7% és moble (col·leccions, objectes i elements urbans), un 2% documental (fons documentals i d'imatges), un 6% immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals) i un 6% natural (zones d'interès natural i espècimens botànics singulars).

El Mapa del Patrimoni Cultural local té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d'un municipi i la seva valoració, de manera que l'Ajuntament pugui establir mesures per garantir-ne la protecció i conservació, així com planificar-ne la rendibilització social. Actualment s'accedeix a la informació pública dels elements del Mapa del Patrimoni mitjançant un Sistema d'Informació Geogràfica. L'accés a aquesta versió pública dels mapes es fa a través de la web de Diputació de Barcelona – Mapes de Patrimoni Cultural en línia, o bé a la web dels propis ajuntaments.

Pel que fa a l'Inventari, defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental d'Òdena, amb els seus nuclis de població, el nucli urbà, el Raval d'Aguilera, l'Espelt, Les Casetes d'en Mussons i el Caseriu d'en Ripoll, i estableix les mesures per a la seva conservació, recuperació i millora, i ha de convertir-se en un exercici que permetrà apropar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes per garantir un coneixement general i culturalment connectat dels seus béns.

L'inventari recull una memòria amb l'evolució urbana i històrica del municipi, l'estudi de paisatge i la carta arquelògica actualitzada. S'han confeccionat les fitxes corresponents als 482 elements inventariats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en Béns arquitectònics i urbanístics, Béns arqueològics i paleontològics, Béns socioculturals i etnològics, Béns naturals i Béns ambientals i paisatgístics.


2 Comentaris

J

Joan

Òdena

20 de maig 2014.16:07h

Respondre

Ricard, tens raó, s’estan tallant milers d’arbres. Si t’hi fixes bé veuràs que tots són pi blanc, especie invasora. No veuràs cap alzina ni roure tallats ja que està prohibit. Amb... Llegir més aquestes tales, amb permís i tutelades per Agricultura s’aclareixen els boscos, es redueix massa boscosa, es redueix el risc d’incendi, els que queden es fan més forts.
Quan hi ha un gran incendi tothom demana que es cuidin els boscos i que els propietaris els mantinguin nets. Doncs això Ricard és el que s’està fent.
I tot això no té res a veure amb l’inventari del patrimoni, tot i que aquest inventari contempla noves zones naturals a protegir això no impedeix gestionar els nostres boscos.
En els propers mesos veuràs encara més tales, més aclarides, i tant de bo hi hagi més propietaris que s’animin a gestionar els boscos. Això si, potser si la propera tardor vas a buscar bolets a boscos aclarits, tindràs alguna decepció, però d’aquí pocs anys aquests boscos aclarits estaran molt millor que els que no s’han gestionat.

r

ricard

igd

17 de maig 2014.13:11h

Respondre

molt inventari...cultural i patriomnial però mentrestant tallen a dojo pins de zones verdes. No els havien inventariat seugrament.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.