//Plugins sense CDN ?>
El debat, moderat pel periodista Jordi Còdol, va constar de tres blocs destinats a exposar les accions a desenvolupar pel que fa a programacions culturals; entitats i festes (cultura popular i tradicional), i finançament, subvencions i equipaments. A continuació es va obrir un torn de rèpliques i un altre de preguntes personalitzades per part del públic, que les va poder adreçar a través d’una butlleta fent així més àgil i participatiu l’acte. Finalment, hi va haver un apartat de conclusions perquè cada partit resumís el més destacat del seu programa.
Maria Enrich va dir que el PSC ajudaria les companyies teatrals locals amb
coproduccions i que donaria al museu i a la biblioteca un ús més enllà de les seves funcions clàssiques. Va observar que algunes festes, com per exemple els Tres Tombs, els Reis, fires o festes dels barris, les han d’organitzar les entitats, mentre que d’altres són tasca de l’Ajuntament. Va apostar per potenciar les fires de Nadal i també la Comissió de Festes per fer més participativa la Festa Major, en què creu que s’hauran de repensar alguns actes i establir un protocol per regular les cercaviles. Va destacar alguns equipaments com L’Escorxador i la Cotonera, per la qual ja es compta amb més d’un milió d’euros del Ministerio de Cultura, i va assegurar que s’han mantingut els ajuts econòmics a les entitats i, fins i tot, reforçat en espècies amb l’habilitació de magatzems.
Jordi Segura, de CiU, va assenyalar que l’Ajuntament ha d’acompanyar, donar suport i potenciar el públic en els esdeveniments que organitzen les entitats aprofitant l’agilitat que aquestes aporten. Va incidir en eliminar la gestió privada de la Festa Major i que aquesta feina la desenvolupi el mateix Ajuntament. També va apuntar que cal atorgar més responsabilitats organitzatives a la Comissió de Festes, qualificant l’actual de merament consultiva i informativa.
Va parlar dels vincles necessaris entre cultura i educació perquè els més petits s’impregnin mica en mica del patrimoni immaterial de la ciutat i va afirmar que no es poden reduir més les subvencions en cultura. Des d’ERC-Reagrupament, Carina Alcoberro va fer una decidida aposta per les companyies de teatre amateurs i per organitzar uns premis per aquest sector, així com la celebració del Dia Mundial del teatre. Va dir que cal potenciar el teatre juvenil, ja que l’infantil ja està cobert pel grup Xarxa. Pel que fa a les festes, va observar que cal buscar un nou funcionament per la Festa Major incorporant noves idees, que s’hauria d’unir la Festa de Sant Faust amb la de Santa Cecília i convertir-la en una festa de música i tradició, sense oblidar el carrer, així com impulsar l’Anòlia amb grups locals, de renom i gestió de barres, i unir-la amb la festa de Sant Joan. També va proposar reactivar la festa de l’Onze de Setembre. D’altra banda, va parlar d’oferir sales a les entitats i, si hi ha saturació d’espais en els equipaments igualadins, demanar-ne en l’àmbit de la conca.
Pere Calbó, del PP, va distingir les activitats que impulsa l’Ajuntament de les organitzades per entitats, en les quals creu que l’Ajuntament no hi ha d’intervenir, sinó fomentar i estimular. Va parlar d’un panorama cultural plural amb programacions en català i castellà i va qualificar els centres cívics com la referència del foment de l’activitat cultural. En aquest sentit, va referir-se a
l’impuls d’un centre cívic a la Cotonera pel barri de Sant Agustí i a l’establiment d’una biblioteca al barri de Set Camins. Calbó va convidar a defugir del debat sobre la comissió de festes i la gestió de Festa Major, que veu bé que s’externalitzi perquè l’experiència demostra que l’Ajuntament no pot assumir el volum de feina que comporta. Va dir que cal potenciar els casals d’entitats, les coproduccions amb companyies de teatre locals i les exposicions. Va apuntar que s’ha d’adaptar el pressupost a l’horitzó cultural al qual es vol arribar, com ara desenvolupar els projectes de l’Escorxador, la Cotonera, el nou edifici universitari de la EUETTI i la implantació d’estudis d’infermeria i que, si cal, fer per passos els projectes de gran volum com s’està fent amb el Museu.
Des d’ICV, Conxa Castells va dir que l’Ajuntament ha d’actuar com a catalitzador i que l’IMC és l’instrument ideal per fer-ho tot fomentant la participació en l’activitat cultural. Va incidir en què cal preservar els elements més característics de la Festa Major, però no fer-la elitista, sinó participativa i evolutiva. Va parlar d’inclusió social a través de la cultura popular, de potenciar
l’autonomia de les entitats i d’establir amb aquestes convenis, enlloc de subvencions. També va parlar de trencar amb les activitats centralitzades per grupets, de continuar l’aplicació del PLEC (Pla Local d’Equipaments Culturals) i, si convé, alentir-la per les dificultats econòmiques actuals i va fer una ferma aposta per una nova escola universitària d’Igualada. També es va referir a la mancomunació de serveis i a la necessitat d’aprovar el pla de memòria
democràtica
Robert Hernando, de PxC, va dir que cal donar més sortida a la cultura cap a l’exterior englobant tots els esdeveniments culturals sota la marca 'Igualada'. Va afirmar que cal ordenar el sector, i potenciar el teatre amateur i les festes antigues, com els Tres Tombs, els Reis, Santa Cecília... tot i que fugint de l’encorsetament que creu que actualment tenen aquestes festes. Va apostar per promoure el WiFi a la ciutat i per facilitar naus buides del Rec a grups de música perquè hi puguin assajar. També va proposar que totes les entitats participin de la Comissió de festes a partir d’un concurs d’idees i va assegurar que cal acabar amb la subvenció per la subvenció, en considerar que sempre s’atorguen als mateixos i no es pot donar tot fet. Finalment, va dir que cal atraure patrocinadors per incrementar finançament i obrir les festes als barris de Fàtima i Montserrat, per descentralitzar-les.
Per la seva banda, Ignasi Vich, de SI, va parlar de la feina de l’Ajuntament per arribar a atraure més públic. Que La Mostra d’Igualada compti amb el suport de Fira d’Igualada i així es pugui alliberar de la gestió firal i centrar-se en el vessant cultural. Segons Vich, la Fira de Setembre és un projecte obsolet i vol recuperar-la amb l’ofrena dels fruits del camp. Des de SI creuen que l’exercici de la cultura és la participació ciutadana i que per això la millor manera d’integrar els nouvinguts és que gaudeixin de la cultura. El candidat de Solidaritat va prometre mantenir el màxim possible tot el pressupost cultural i va proposar que les entitats puguin gestionar la Festa Major amb una Comissió de festes presidida per un governador a renovar cada any. Va assegurar la presència de la memòria històrica, que es revisaria el pla d’equipaments per evitar competència entre activitats que fan tant les entitats com l’Ajuntament i
va apostar per una ciutat universitària. També va dir que eliminaria els noms dels reis catòlics dels gegants de la ciutat, obriria la biblioteca en dies festius i dates d’exàmens i estarien desperts pels projectes que poguessin sorgir.
P.F
Igualada
15 de maig 2011.20:09h
Em pixo de riure!! A veure qui la diu més grossa!! Quina manera de comprar vots!