//Plugins sense CDN ?>
El centre d’Igualada va omplir-se la tarda de dissabte de pastorets i pastoretes, sense ramat però amb moltes ganes de gresca, per celebrar el cinquè aniversari de la recuperació del Ball de Pastorets d’Igualada. Les colles de Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Sitges i Tarragona van ser les encarregades d’acompanyar al ball local en la cercavila que va recórrer el centre de la ciutat.
AÏDA SANCHEZ ALONSO
Amb inici a Santa Maria, els balls van enfilar cap a la Rambla on es trobava gran part del públic. La trobada va coincidir amb la festa d’inici de curs de la coral Els Verdums que es celebrava davant el Casal Popular El Foment, fet que va fer aturar les colles davant l’espai per ballar-hi, per sorpresa de petits i grans.
Cap a dos quarts de vuit la cercavila arribava a la Plaça de l’Ajuntament, on davant d’unes 250 persones les colles van iniciar els balls d’exhibició, on es combinen la dansa, els versos, l’espetec dels fuets i la bóta, una figura on un dels membres s’alça sobre els altres aguantat pels pals.
Va ser en els balls parlats on el públic, sempre amb un ull al cel per l’amenaça de pluja, va poder sentir els versos de les colles, que junt amb el vestit i el pal és un dels principals elements identificadors. Ja sigui amb el contingut, que respecta els versos històrics en el cas d’Igualada o els ha adaptat a l’actualitat amb càrrega satírica en el cas de Tarragona o El Vendrell, o amb l’entonació, molt característica en el cas de Sitges.
Segons Laura Farreras, membre del Ball de Pastorets d’Igualada, van voler convidar a “colles que tenim de referència, com Tarragona que és la colla més antiga de totes o Vilafranca que té una gran tradició”. En total van reunir-se vora 70 pastorets, entre els locals i els forans, en una jornada que, tot i les males condicions meteorològiques, va reunir molt més públic del que la colla esperava, assegura Farreras.
Una hora després de l’arribada a plaça, i durant l’actuació de la colla vilafranquina, va començar a ploure i la plaça es va anar buidant poc a poc. Tot i això, el seu cap de colla, Carles Rosés, valora la diada de forma positiva i explica que “és molt maco coincidir amb altres colles perquè es un ball que a tot arreu es balla diferent, no és unificat” fet que els permet conèixer la forma de ballar dels altres grups.
Aquesta trobada clou els actes de celebració del cinquè aniversari de la colla, que van iniciar-se amb un dinar de colles de Festa Major el passat maig on també es commemorava el cinquè aniversari des de la recuperació del Ball de Sant Miquel i els Diables. Aquests, exceptuant els Gegants Vells reintroduïts aquesta mateixa Festa Major, són els elements de més recent recuperació per part de la FESTHI (Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada). La Federació, que vetlla per la recuperació i reintroducció del seguici festiu igualadí, també inclou al Ball de Bastons d’Igualada, el Ball de Cercolets d’Igualada, els Trabucaires d’Igualada “Els Voladors” i els Moixiganguers d’Igualada.