TORNAR

La pell de l'esport, al Museu

L'exposició pretén explicar la importància de l'esport a Catalunya

cultura
Dijous, 29 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una samarreta i una pilota de l’època del Barça d’en Kubala, l’equip de competició del campió del món Toni Elias o les botes campiones del Dakar de Marc Coma són alguns dels objectes que es podran veure al Museu de la Pell a partir del 22 de setembre en l’exposició 'La pell de l’esport'. La inauguració es duu a terme el proper 29 de setembre a 2/4 de 8 del vespre i compta amb la presència del director del museu del Futbol Club Barcelona, Jordi Tenas, i del director del museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya, Eusebi Casanelles. Tal i com apunta Albert Tulleuda, director del Museu de la Pell d'Igualada, l'exposició 'treu partit dels objectes que ja són a l'espai tot fent una pinzellada per la història de l'esport a Catalunya'.

L'exposició romandrà oberta fins el 20 d'octubre

Una cistella d'un globus aeroestàtic

Un parell de botes antigues per practicar esport

Del 22 de setembre al 20 d’octubre el Museu de la Pell d’Igualada presenta un viatge per la història de l’esport a Catalunya, des dels pioners fins als campions de l’actualitat, a través del testimoni d’objectes esportius, molts d’ells confeccionats total o parcialment en pell.

Per a dur a terme l'exposició, Albert Tulleuda agraeix la col·laboració d'altres museus, entitats i persones concretes, que han aportat el material necessari per a la creació d'aquesta retrospectiva de l'esport. Així, a banda d'allò ja existent al fons del Museu de la Pell, en aquesta mostra s'hi suma la cessió d’objectes històrics d’entitats i esportistes i d'institucions de prestigi com ara el Museu del FC Barcelona, el Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona o el Museu de la Moto de Bassella.

A més, s’hi podran contemplar les obres seleccionades i premiades en la XXI Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport Fotosport 2010 que des de fa 40 anys organitza el Club Natació Reus Ploms.

La relació de la pell amb l'esport

La popularització de la pràctica esportiva va incrementar la demanda de pell adobada per a la confecció de material esportiu. Un ventall molt ampli d’objectes com ara pilotes, guants, calçat, bosses, sellons, elements de protecció i molts altres complements eren confeccionats en pell. A llarg dels anys han aparegut altres materials sintètics, resistents i sovint més econòmics que han anat substituint la pell. Malgrat això, la pell és encara avui la base de molts objectes esportius contemporanis degut a la manca d’un substitutiu adequat o bé pel seu ús en línies de producció limitades d’us exclusiu. Actualment, diverses empreses igualadines i anoienques produeixen per aquest mercat; l’exposició acull mostres d’aquesta activitat industrial.

Els anys han fet que molts objectes d’ús esportiu hagin estat oblidats en racons, en magatzems d’entitats o conservats en museus. El Museu de la Pell d’Igualada té un fons importants d’objectes de pell destinats a ús esportiu. Alguns d’ells s’exposen de forma permanent a les sales de visita; d’altres, que es conserven a les zones de reserva, surten a la llum durant aquesta exposició, tot fent redescobrir gran part d’aquest fons propi i divulgant-lo per tal que sigui el testimoni de la història ben viva de l’esport a Catalunya des dels seus inicis.

Activitats paral·leles

L’exposició s’inaugurarà el dia 29 de setembre tot i que s’obrirà al públic a partir del dijous 22. També s’han previst activitats educatives per a les escoles i una activitat destinada al públic familiar el diumenge 16 d’octubre dins del programa Activa’t! Diumenges al Museu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.