TORNAR

Pessebre vivent d'Els Prats de Rei: 45 anys d’unió veïnal

La música que acompanya el Pessebre Vivent és obra de Mn. Valentí Miserachs i ja s’ha convertit en un signe d’identitat del poble

cultura
Diumenge, 25 desembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

MARC SOLER RIERA

A  Els Prats de Rei no és Nadal sense el seu pessebre vivent. Es va organitzar per primera vegada l’any 1972 i aquest any en serà la 45a edició. Tot el poble comença a preparar-lo durant el mes de novembre i “juntament amb el fred, són els primers indicis que les festes de Nadal s’apropen” segons afirma Mercè Pubill, presidenta de l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra.

Aquesta agrupació cultural, vetlla pel bon funcionament del pessebre vivent i ho fa des que va néixer, però el pessebre abans ja se celebrava.

La idea de fer aquest acte va sorgir d’una reunió al voltat d’una taula en la qual es parlava sobre què es podia fer per Nadal al poble, des de llavors la tradició ha anat evolucionant i creixent fins avui en dia.

El pessebre vivent no deixa de ser una representació teatral que té lloc per tot el poble. Hi participen gairebé un centenar d’actors i actrius amateurs que representen diferents escenes del pessebre, ho fan amb diàlegs en directe que fan que l’espectador se senti més en context.

Tal com hem esmentat el pessebre té un recorregut per tot el poble, d’aquest recorregut en destaquen cinc escenaris diferents en els quals hi ha funció.

El primer d’aquests té lloc davant de les muralles. Es presenta el funcionament del pessebre i comença la primera representació en la qual hi ha una dansa persa, l’aparició d’un profeta i s’hi realitzen diferents oficis (picapedrer, llenyataire, mercaders, etc.). Després de les muralles el recorregut segueix fins al segon escenari, en el qual es representa l’anunciació de l’àngel a Maria. Mentre l’àngel apareix de forma espectacular els cors canten “Et incarnatus”.

En el tercer escenari hi podem veure la visita de Maria a la seva cosina Santa Elisabet i posteriorment l’empadronament ordenat al món romà. Després d’aquestes funcions ve l’atracció principal: en el quart escenari hi tenen lloc diverses escenes bíbliques. S’hi pot veure Josep i Maria passejant amb el ruc buscant hostal a Betlem, també hi veiem l’anunciació als pastors, el naixement de Jesús, l’adoració dels pastors, el palau d’Herodes, l’adoració dels reis, la fugida a Egipte i la persecució i matança de nens innocents.

Finalment, observem, en l’últim escenari, Jesús en un taller de Natzaret conversant amb els seus pares i en acabar es veu una típica família catalana. Després de totes les representacions s’ofereix pa i espetec per a tothom.

Durant tot el recorregut, el pessebre compta amb música pròpia, de fet, és l’únic pessebre vivent de Catalunya que en té. Des de l’organització van voler millorar el pessebre afegint-hi música d’acompanyament i van encomanar la tasca de compondre-la a Mn. Valentí Miserachs, aquest va crear una obra tan completa que no només va esdevenir acompanyament del pessebre sinó que va acabar sent una música identificativa del poble d'Els  Prats de Rei.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.