//Plugins sense CDN ?>
EL primer pessebre que la Paquita va comprar va ser a Mèxic. Arran d'alguns viatges, va començar a recollir-ne en diversos llocs del món, i en 15 anys, alguns comprats, altres aconseguits per amics, enviats o fins i tot comprats per internet, ha arribat a aconseguir-ne uns 700, són tots diferents, de diferents mides, d'arreu del món, originals de cada país.
La Paquita Sallés explica que hi ha països on és més fàcil trobar u pessebre 'a Perú, per exemple, sembla que visquin de fer pessebres n'hi ha molts, però els països que no són catòlics, és molt més difícil trobar-ne' i recorda que li va costar bastant trobar-ne a Cuba i a alguns països de l'Àfrica i de l'Àsia, 'a Europa és més fàcil trobar-ne'.
Tots els pessebres tenen un punt especial, i no es pot decantar per a cap de preferit, 'tots tenen la seva història a darrera, tant si el vaig comprar en algun viatge, me'l van portar alguns amics, o algun col·leccionista te'l fa arribar perquè sap que no el tens tots són especials, del més gran al més menut'. Explica que a Nova Zelanda en van trobar un 10 minuts abans de marxar, quan ja ho donaven per perdut, 'vam passar per un carrer, camí de l'hotel, i vaig sentir una forta olor de fusta, va ser entrar al taller i allà estava, i havíem buscat molt sense trobar res...'
I és que en té de totes mides, colors i materials, des dels més habituals fets de fang, de panotxa de blat de moro, vidre de Murano, de plom, plata, cera, fusta de banús, d'escuradents... A banda dels pessebres, pròpiament dits, del naixement o miracle, com en diuen els del sector, té també figures complementàries, com per exemple pastors.
Diu que encara n'hi falten molts, i tot i que no n'hi ha cap pel qual senti preferència, li agradaria aconseguir els que li falten de diversos països de l'Àfrica i de l'Àsia
Congressos de pessebristes
Com a col·leccionista que és, tot i que és un sector on predominen els homes, assisteix anualment al congrés nacional, que se sol celebrar pels volts del Pilar, on es troben pessebristes, col·leccionistes i artesans. 'En l'últim, a Guadalajara, érem uns 600, i només 14 érem col·leccionistes'. Els pessebristes, els que fan pessebres, ja preveuen d'un any per l'altre la temàtica sobre la qual voldran fer el pessebre, 'si el naixement, la fugida d'Egipte, demanant posada... i d'un any per l'altre encarreguen les figures als artesans' explica Sallés. Cada quatre anys té lloc un congrés internacional que l'any vinent, al juny, es farà a Colònia, Alemanya.
_______________
Recentment ha organitzat i ordenat bona part dels 700 pessebres en vitrines, ben tancades per evitar la pols, en dues habitacions que farien rodar el cap a tot amant de les tradicions i els pessebres. És per això que aquesta mostra es pot visitar, només cal posar-se en contacte amb la mateixa Paquita Sallés.
Podeu veure més pessebres a la galeria d'imatges.
et felicito Paquita! enhorabona per aquesta col.lecció tan interessant!
Felicitats pel reportatge que dona a conèixer una col.leció extraordinària de pessebres.
L’enhorabona també a la Paquita Sallés per tanta constància i gust en reunir mostres de tants païssos... Llegir més del món.
Fernando
Madrid
5 de febrer 2010.23:00h
Enhorabona Paquita per la teva meravellosa col.lecció. Una abraçada