TORNAR

El Pla Director per recuperar el castell de Castellolí preveu una inversió d'uns 1,1 milions d'euros

Els darrers cinc anys l’Ajuntament ja ha invertit més de 220.000 euros en la fortificació

cultura
Dimecres, 31 març 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'ha elaborat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona. Per aquest any, l'ens provincial ja té compromesa una inversió de més de 66.000 euros. El castell està datat des del segle X i  

S'ha enllestit el Pla Director del Castell de Castellolí, un document marc per a la recuperació d'aquesta fortificació, que preveu una inversió de 1.118.050 euros, i estableix tres fases d'actuació. La primera fase, consisteix en la consolidació, restauració i conservació del patrimoni i és en aquest primer estadi que s'estableixen les prioritats d'actuació i es duen a terme les intervencions arqueològiques i la restauració d'elements. De fet, aquesta fase inicial ja es va començar a desenvolupar.

Pel que fa a la segona fase, preveu l'adequació ambiental i paisatgística; i la tercera fase consisteix en la posada a punt de l'entorn per a la visita pública. Segons explica la regidora de Medi Ambient, Turisme, Obres i Serveis Municipals, Teresa Guixà, "la tinença i l'execució pautada d'aquest Pla, encara que sigui dilatada en el temps, millora molt l'execució d'actuacions en el conjunt arquitectònic local i afavoreix l'arribada de més subvencions destinades a la recuperació d'aquest valor cultural tan propi".

La intervenció arqueològica constarà en excavacions recuperar parts del castell i les estances adjuntes que han quedat soterrades degut al pas del temps i, un cop descobertes, consolidar-les perquè no es tornin a malmetre. Tot i que la inversió  prevista supera el milió cent mil euros, enguany Diputació de Barcelona en finança 66.523 euros. Les diferents fases del projecte s'aniran executant a mesura que s'aconsegueixin els ajuts per finançar-les. Des del consistori castellolinenc es comprometen a "treballar per afavorir nous finançaments per seguir avançant".

Més de 220.000 euros

Els últims cinc anys, l'Ajuntament de Castellolí, a través de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ha invertit més de 220.000 euros en la recuperació d'aquest patrimoni, en intervencions que van des de l'arranjament del camí d'accés al castell, fins a excavacions arqueològiques tant de la superfície del castell i els murs com de l'església de Sant Vicenç -que forma part del conjunt-, per tal de recuperar i consolidar el patrimoni.

El castell de Castellolí apareix per primer cop als documents a mitjan segle X, tot i que és possible que el seu origen sigui a finals del IX, en el context de l'expansió liderada per  Guifré el Pilós. Aquest primer castell, en mans d'un noble anomenat Aulí o Odelí (d'aquí en prové la denominació), possiblement no era més que una torre feta de fusta. Amb el pas dels segles, el castell va anar creixent i fortificant-se amb estructures de pedra. Ubicat en un lloc estratègic, aquest castell permetia defensar la riba esquerra del Llobregat, és a dir, la Catalunya Vella.

Al segle XI, era un gran edifici disposat al llarg de la carena, amb una capella romànica. Al segle XIV s'hi va construir una gran cisterna, que podem relacionar amb una època on el castell abastia molts habitants i servents dedicats a explotar el territori, sense importar ja tant les funcions defensives. Al llarg de l'època moderna s'hi van fer diverses reformes, que van transformar un castell ja en ruïnes en un conjunt de cases de vocació plenament agrícola. Finalment, al segle XIX s'hi va aixecar una torre de telegrafia òptica, contribuint de nou (tot i que d'una manera ben diferent) a la defensa del territori.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.