//Plugins sense CDN ?>
Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana, és el títol de la biografia que sobre Yarza ha publicat la Fundació Josep Irla. En el marc de la commemoració del 150è aniversari del naixement de qui fou escollida batllessa de Bellprat el 1934 —convertint-se en la primera dona que ostentava aquest càrrec al país—, l'estudi representa un pas més en la recuperació i reivindicació de la seva figura. "Un acte de justícia", segons els impulsors de l'obra. La biografia ha estat escrita per Isidre Surroca i Antoni Dalmau, que va morir el passat mes de gener en el tram final de l'edició del llibre.
Tal com escriu Marina Llansana a la presentació de la biografia "fa quinze anys Nativitat Yarza era, per desgràcia, una més dels centenars de noms de destacades personalitats republicanes empassades pel forat negre de quaranta anys de repressió franquista i trenta més d'oblit democràtic". La biografia "completa així l'estudi i reivindicació d'una pionera republicana que va començar a sortir de l'oblit gairebé cinquanta anys després de la seva mort, quan la Fundació Josep Irla redescobrí les primeres dades de qui va ser la primera alcaldessa del país elegida democràticament –recollides en la recerca Les dones d'Esquerra (1931-1939), publicada el febrer de 2007. L'abril de 2019 la Fundació Josep Irla també va publicar l'opuscle «Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya», elaborada per Antoni Dalmau i Isidre Surroca, i que forma part de la col·lecció Pioneres del municipalisme feminista per a la recuperació del llegat de les primeres electes femenines a les institucions locals del país", remarquen des de l'entitat.
La biografia es va presentar dimarts passat, 1 de març, al Teatre Municipal Ateneu d'Igualada, amb l'assistència d'unes tres-centes persones, i va comptar amb les intervencions d'Isidre Surroca, coautor de la biografia, Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, Marina Llansana, filòloga i periodista, Pol Dalmau, col·laborador en la recerca, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.
Aquests darrers anys, des de la Fundació Josep Irla, també des de diverses publicacions com Sàpiens o la Revista d'Igualada, i gràcies al treball d'Antoni Dalmau, Isidre Surroca, Pol Dalmau, entre altres i gràcies a l'Ajuntament de Bellprat i, especialment, al seu batlle, Carles Pol, que han organitzat diverses iniciatives per popularitzar la figura de Nativitat Yarza i Planas, s'està fent justícia.
A la presentació de la biografia, la filòloga i periodista igualadina Marina Llansana va reivindicar la memòria de Nativitat Yarza, "un nom que fins fa quinze era totalment desconegut, empassat pel forat negre de la història". "Amb aquest acte tan especial culmina un treball pacient de molts anys. Avui podem dir que la memòria de Nativitat Yarza ha estat rescatada amb tota justícia i que serà preservada".
Isidre Surroca, coautor de l'estudi, va tenir unes paraules de record per al malaurat Antoni Dalmau. "Precisament la meva interlocució amb Antoni Dalmau sorgeix arran de l'escrit que havia publicat a la Revista d'Igualada l'abril del 2009, Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya", va comentar Surroca, qui també va recordar els inicis d'aquesta investigació a partir de la descoberta de Josep Vall, director executiu de la Fundació, d'una fotografia on apareix Nativitat Yarza amb el president Companys: "Si avui ens trobem aquí és perquè la revista Sàpiens publicava un primer article el 2007 que ens recordava la mestra republicana de Bellprat i primera alcaldessa de Catalunya, i que des de la Revista d'Igualada s'ha anat ampliant amb nous articles, i per la qual la Fundació Josep Irla ha impulsat la promoció d'aquest llibre".
Pol Dalmau, que va col·laborar en la recerca mentre feia la seva estada a Nova York, on va topar amb el fons documental Spanish Refugee Aid. "En el fons Spanish Refugee Aid de Nova York es trobava l'expedient de Nativitat Yarza, el qual va donar les pistes claus a l'Antoni i l'Isidre per donar resposta a un interrogant que havia quedat pendent: que havia sigut de la vida de Nativitat Yarza un cop a l'exiliada a França", va explicar Dalmau.
La consellera Tània Verge va destacar la importància de reivindicar des de les institucions figures pioneres com la de Nativitat Yarza, "imprescindibles per obtenir els drets que tenim reconeguts avui com a dones", afegint que "si prenem consciència del llegat d'aquestes dones, tindrem més forces per avançar en drets".
Finalment, Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, va tancar l'acte amb un clam en favor de la memòria republicana: "Tot i el seu impacte en el segle XIX i XX, el republicanisme va caure en l'oblit a causa de la repressió franquista, més encara en el cas de les dones com Nativitat Yarza”.
Nativitat Yarza i Planas
Nativitat Yarza i Planas (Valladolid, 1872 – Tolosa de Llenguadoc, 1960), criada a Barcelona, fou una mestra amb un marcat compromís laïcista i feminista que la portà a militar en partits polítics republicans i esdevenir la primera alcaldessa electa de la història de Catalunya, el gener de 1934 a Bellprat, per Esquerra Republicana.
Amb l’esclat de la Guerra Civil s’allistà a la Columna del Barrio, vinculada a la UGT i el PSUC, i durant uns mesos esdevingué miliciana al front d’Aragó. Retornada a la rereguarda dirigí el Grup Escolar Lina Òdena de Barcelona en el marc del Consell de l’Escola Nova Unificada, fins que la derrota republicana la portà a l’exili.
A França va mantenir el seu compromís republicà, es va negar sempre a tornar a una Espanya franquista i va morir en condicions molt precàries, en el més absolut dels oblits.
En aquest enllaç us podeu descaregar la biografia Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana.