TORNAR

Projecte museogràfic sobre la història i l'evolució de la ciutat

Espai Interpretaiu d’Igualada i comarca

cultura
Dimarts, 12 maig 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat dimarts dia 5 de maig es va presentar el projecte executiu de l’Espai interpretatiu d’Igualada i la comarca de l’Anoia. Es tracta d'un projecte redactat per l’empresa Transversal produccions culturals, que entre d’altres destaca per haver estat la responsable del projecte Món Sant Benet (Bages). El projecte museogràfic presenta la història i evolució de la ciutat i la nostra comarca al llarg del temps. Una iniciativa que
donarà a conèixer les peces més notables del fons del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l'Anoia, i per altra banda, interpretar el nostre territori i donar a conèixer la nostra comarca. Fins al 28 de maig es poden presentar al·legacions al projecte que es tancarà el 18 de juny.

Rosa Serra, responsable de Transversal, va explicar que Cal Boyer és un edifici emblemàtic en el àmbit de la historia de la industrialització igualadina que ja acull en les seves naus el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Es tracta d’una fabrica cotonera de finals del segle XIX localitzada en el centre de Igualada, a pocs minuts de la plaça de l’Ajuntament. De la mateixa manera que ens proposem interpretar la historia de Igualada i de la Comarca de l’Anoia ens proposem també interpretar el edifici contenidor de la exposició com a element patrimonial en si mateix. Per tant, en cap moment volem amagar l’edifici, al contrari, la intervenció que es proposa no deixa de ser una capa més, una intervenció poètica i espectacular alhora.

Els àmbits temàtics de l'exposició

0. L’ANOIA VISTA DES DE DINS

Coneix el patrimoni i els productes de la comarca d’Anoia

1. L’ANOIA VISTA DES DE DINS UN LLARG PERÍODE: DEL TEMPSGEOLÒGIC A LA PREHISTÒRIA

De 50 milions d’anys a 600 anys aC - Simis, homínids i humans

Continguts: Els fòssils marins, el Pierolapithecus Catalanicus, l’abric Romaní, els Neandertals i l’edat dels metalls.

2. L’ANTIGUITAT

Del segle VII aC al segle VII dC - Ibers i romans

Continguts: Assentaments ibèrics i civilització romana

3. TERRA DE MARCA,TERRA DE FRONTERA

Els segles X, XI i XII - Castells i esglésies romàniques

Continguts: L’Anoia del segle X: espai de repoblament i d’expansió, d’enfrontaments i de disputes bèl·liques constants; de fortificacions, castells i esglésies

4. EL DESENVOLUPAMENTDE LA VIDA URBANA

Els segles XIII, XIV i XV- L’esplendor del gòtic

Continguts: El lliurament del control senyorial, el desenvolupament de les activitats artesanals i el comerç i la construcció d’esglésies gòtiques.

5. LA CONSOLIDACIÓ DE LA CIUTAT

Els segles XVI, XVII i XVIII - Guerra i pau, artesans i traginers

Continguts: Les lluites senyorials, la expansió de les activitats artesanals, la consolidació de la xarxa de camins, la nova organització dels artesans-empresaris i la prosperitat econòmica.

6. LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

Del final del segle XVIIIal principi del segle XX - La força del treball industrial

Continguts: La mecanització, el creixement de la producció industrial; els conflictes socials i el modernisme.

7. TEMPS MODERNS

El segle XX - Temps de canvis

Continguts: La desindustrialització de finals del segle XIX i les noves activitats econòmiques: el gènere de punt, materials de construcció, farineres, arts gràfiques i la metal·lúrgia. El tema de la immigració i el repte de les comunicacions.

L’Anoia, terra de camins: Camins, ponts, carreteres, espais de trànsit

Els camins – i per extensió tot el que es pot vincular al concepte genèric- és un tema transversal, comú, recurrent, en totes les èpoques i en tots els territoris. Que hi veiem se singular per tal que pugui identificar i donar caràcter a l’audiovisual del CDI d’Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.