TORNAR

El propietari de la cotonera de Cal Font dóna el llegat de la fàbrica a Igualada

Són 270 llibres i documents que narren la història de la fàbrica

cultura
Dijous, 22 març 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Josep Maria Font Seix, qui va ser propietari de la fàbrica de Cal Font i que no venia a Igualada des de fa 36 anys, ha fet entrega aquest dimecres a la ciutat d’Igualada el llegat de la fàbrica. Són llibres i documents que resumeixen l’activitat històrica d’aquella fàbrica als segles XIX i XX.

Visita a la Biblioteca de la mà de la directora

Acte d'entrega dels documents

Després de 36 anys, el propietari de l’antiga fàbrica cotonera de Cal Font, Josep Maria Font Seix, ha tornat a visitar la ciutat. Des que va marxar el 1976 per que va tancar la fàbrica, Font no havia visitat Igualada i aquest dimecres ha vist com els terrenys que ocupava la seva antiga nau industrial s’han convertit en una gran plaça presidida per la Biblioteca Central d’Igualada.

Font s’ha mostrat ‘sorprès i content de veure com allò que fa molts anys era una fàbrica plena de telers i treballadors, avui és un gran espai per la ciutat i una biblioteca que reflecteix l’esperit i el passat industrial d’Igualada’.

De la mà de Teresa Miret, directora de la Biblioteca, i acompanyat per la seva esposa i alguns fills i nets, Josep Maria Font ha conegut tots els racons de la biblioteca, un moment nostàlgic i bonic per a qui va ser fa molts anys propietari d’aquella nau.

Acte d’entrega dels documents

El motiu de la visita de Font a la ciutat és la donació a l’Ajuntament de 270 llibres i documents que narren la història de l’antiga cotonera. ’Aquests papers els tenia guardats com a record dels meus 36 anys treballant a l’empresa’, ha explicat Josep Maria Font. I ha afegit ‘que també són el record que van deixar els meus familiars ascendents creadors de l’empresa el 1861’. Josep Maria Font també ha agraït ‘l’interès que Igualada ha posat en rebre aquests llibres’ i ha dit que ‘és un plaer fer aquesta donació per que sé que els documents els cuidaran i estimaran com ningú altre’.

Durant l’acte, Josep Miserachs, tinent d’alcalde de Promoció Cultural ha explicat que Cal Font, des de sempre, ‘ha estat i és el centre de referència de la ciutat’ i ha recordat amb la família Font allò que va significar aquesta fàbrica per Igualada, especialment “la sirena de Cal Font, una sirena que quan sonava marcava el pols de la vida d’Igualada”.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha tancat l’acte agraint el gest de la família Font i afirmant que ‘sabrem mantenir la memòria de la fàbrica’ i assegurant que ‘aquests documents faran un bon ús a les pròximes generacions’.

La fàbrica

Entre els anys 1800 i 1900 Igualada va viure una expansió econòmica important gràcies a les fàbriques tèxtils i adoberes que hi havia a la ciutat. Una d’aquestes indústries era la cotonera de Cal Font, la fàbrica més gran de l’època amb 400 telers.

Una de les naus de la Cotonera de Cal Font va ser rehabilitada el 1999 i actualment és la Biblioteca Central d’Igualada.


3 Comentaris

M

Maria

Igualada

30 de març 2012.00:42h

Respondre

Doncs jo penso que es lo minim que podia fer per aquesta ciutat, ancara m’enrrecordo cuan van tancar, van ser els primers, jo no vui mes com el a la meva ciutat, gent con aquest senyor son els... Llegir més culpables de l’atur que portem a sobre, la gent sembla que no te memoria...

j

joan enrich

igualada

22 de març 2012.10:38h

Respondre

a Igualada ens manca un altra FONT que sadolli l´esperit industrial que encara tè la ciutat i comarca

ja tenim prou edificis industrials reconvertits ara cal activar els buits i possar-nos les... Llegir més piles, igualada tè esperit emprenedor treiem-lo de dins i som-hi
ens cal com a ciutat i com a país, reinventem-nos¡

P

Pere Kerán

22 de març 2012.09:55h

Respondre

Moltes gràcies Sr. Font per la seva generositat amb la ciutat!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.