TORNAR

El públic de l'AUGA coneix la glòria dels negociants de Copons de la mà d'Assumpta Muset

Assumpta Muset va ser la convidada de la sessió de dilluns 26

cultura
Dimecres, 28 octubre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

De Copons en van sorgir, el segle XVIII, diverses nissagues que van fer fortuna i encara avui mantenen el ressò dels seus negocis arreu de la Península. Els Brunet de Donosti, la Banca Jover, l'obra de Sant Vicenç de Paül. El públic de l'Aula Universitària de la Gent Gran (AUGA) va saber en la sessió d'aquest dilluns que els orígens d'aquests negocis estan en el petit poble de la nostra comarca.

Dilluns passat a l'AUGA, Assumpta Musset va acostar el món dels negociants de Copons. Compraven els gèneres a Barcelona i entorns. Els venien a mercats i ciutats de la Península i de fora. Es movien en grups familiars utilitzant carruatges. Entre el gèneres més venuts: la roba, de tots tipus però especialment puntes de coixí i "indianes" ben acolorides.

La ponent, Assumpta MusetEl públic congregat a l'Ateneu va saber que aquells emprenedors venien "la moda" a crèdit i la cobraven a collita. Informaven als fabricants sobre els gustos canviants de la gent, tant en dissenys com en colors. La "moda" no era igual a totes les regions. Estaven al cas de la Cort i els seus gustos i, en la seva mesura, miraven de fer-los assequibles als ciutadans. Van començar oferint i portant els seus productes casa per casa: primer a les mestresses i, més endavant, oferien als homes eines elaborades a Ripoll. Van crear unes xarxes de distribució impecables. També uns sistemes per moure els diners que van derivar en bancs, algun dels quals encara perduren -que ja és dir. I tot això ho van fer al segle XVIII "els de Copons". Dilluns vinent, Enric Prats ens recuperarà els remeis medicinals tradicionals.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.