TORNAR

Pujalt acollirà La Terra Calenta, exposició artística multidisciplinar que reflexiona sobre les conseqüències dels incendis forestals

Pujalt acollirà La Terra Calenta, exposició que reflexiona sobre els incendis forestals

cultura
Divendres, 23 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El dimarts 27 d'agost a les 7 de la tarda tindrà lloc a Pujalt, al nucli de la Guàrdia Pilosa, l’exposició artística multidisciplinar La Terra Calenta. La trobada barrejarà la fotografia, amb la música i la dansa en un indret molt simbòlic, el bosc que fa un parell d'anys va patir un incendi forestal. Malgrat que l'esdeveniment principal tindrà lloc el dimarts, l'exposició fotogràfica es podrà visitar fins al dissabte 31. L'acte està organitzat per habitants de la població i l'entrada és lliure.

Va ser el 2017 quan una trentena d'hectàrees van cremar al municipi anoienc de Pujalt, afectant en gran part al terme del nucli de La Guàrdia Pilosa. Instants després que les flames s'apaguessin i quan encara alguns bombers remullaven la zona per una possible represa del foc, alguns veïns de la zona s'hi van aproximar per avaluar els danys. Un d'aquests fou el fotògraf Martí Rosell, que amb la seva càmera va immortalitzar aquella escena. "Vam veure com el bosc on havíem jugat tota la vida havia quedat destruït per les flames, l'únic que en quedava eren arbres fumejant i el terra calent d'haver estat cremant", explica Rosell. Aquest fet fou el que el va motivar a transformar aquella experiència i aquelles fotografies en una exposició. El seu impulsor afegeix, "el viatge físic a través del bosc cremat es converteix en un trànsit introspectiu i catàrquic cap a les profunditats del mateix ésser, qüestionant la intenció fotogràfica i la petjada humana. El projecte busca expandir-se a través de noves mirades artístiques i retorna les imatges al seu lloc d'origen per obrir als visitants un espai de meditació i reflexió".

Els incendis forestals a Catalunya, una amenaça estiuenca
A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, i cada any els Bombers i les ADF han de fer front a milers de focs: per exemple, entre el gener i el juliol del 2018 en van apagar més de 4.500. L'eficàcia aconseguida per aquests professionals i voluntaris fa que la majoria només cremin superfícies molt petites, de manera que la suma total d'hectàrees és baixa. Però quan arriben anys amb condicions meteorològiques adverses, per molts esforços que s'hi posin es fa pràcticament impossible d'aturar-ne alguns, que són els que fan pujar el nombre d'hectàrees cremades.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.