//Plugins sense CDN ?>
Un mercat amb història
Arribat el segon diumenge de quaresma -en alguns llocs conegut com el diumenge dels perdons-, ens arriba el Mercat Figueter, i el seu entorn és ple de tradicions.
La setmana anterior, els esmolets s'atansaven a la vila, ja que les mestresses i els pagesos esmolaven les eines de la cuina i el camp.
El segon cap de setmana de quaresma, l'activitat setmanal quedava substancialment alterada, a causa espe¬cialment de la dedicació a les postres d'hivern. I havia grans parades d'ametlles, nous, avellanes, panses i, sobre-tot, figues, a més a més del codonyat, que a la nostra vila consistia en unes postres seques adobades amb vi. La historia afirma que durant la fira també es venia bacallà, congre i tota mena de pesca salada, fet com¬prensible d'altra banda dins el període quaresmal i més tenint en compte els hàbits culinaris esmentats.
Arribada la fira, la gent de tota la comarca venia a vendre al mercat figueter, que havia aconseguit gran anomenada i tenia una durada de tres dies. Precisament aquest ressò portà molts firaires i venedors ambu¬lants i esdevingué una veritable fira popular, on podies trobar qualsevol estri per a la casa o el camp i, més tard, joguines, quincalleria, roba i una bona munió d'utensilis de tota mena.
La Fira s'ha anat celebrant anyalment i, a partir dels anys noranta, s’encaminà cap a nous horitzons que l’han portat a ser actualment un referent dins el calendari festiu i tradicional de la comarca de l’Anoia.
L'edició d'enguany
La inauguració oficial es farà a les 11 del matí a l’estand de l’Ajuntament, a la Plaça Catalunya. En aquest mateix espai es situaran la resta dels estands. A més a més també al bell mig hi haurà tot el dia unes accions teatrals, anomenades “Un Mercat de Figues”. Precisament es podrà provar aquí els habituals bunyols de Mossèn Adolf, aquest any amb gust de figues.
L’altra gran part del Mercat Figueter estarà al voltant del Museu Molí Paperer de Capellades. Així, la IX Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava es farà de deu del matí a dues de la tarda, al voltant de la Bassa.
El Museu Molí Paperer viurà una Jornada de Portes Obertes amb visites teatralitzades a càrrec del Grup Teatral de Capellades, el matí fins dos quarts de tres. A banda de les habituals seccions del Museu, també es podrà veure la nova sala El Paper de la Impremta.
Sota el Museu es podrà gaudir de “Molins i Filigranes: un Món de Paper”, Mostra i Tallers diversos de Paper. Aquesta activitat es durà a terme tot l’horari del Mercat.
A més a més també durant tot el dia es viurà la Música al Carrer dels Canya Mullada.
Les entitats capelladines sempre omplen la Fira amb les seves activitats. Així, la Coral Xeremell cantarà a la Bassa a dos quarts de dotze del migdia; la Coral Noves Veus a la una a la Plaça Catalunya; els Amics del Rock i una mica de Pop actuaran al carrer Pau Casals cantonada Abat Muntadas a les 12 del migdia (Melody Nelson) i a les 5 de la tarda (Toca pero Caro); l’Agrupación Cultural Casa de Andalucía en Capellades ballarà a les 12 al Passeig i el Coro Romero Virgen de la Cabeza, tindrà local propi al carrer Pilar.
Una de les novetats de l’edició d’enguany és que es recupera el XXII Concurs de Pintura Ràpida Joan Campoy. Les inscripcions s’obriran a dos quarts de nou a la Plaça Catalunya i acabaran a dos quarts de dues de la tarda. L’entrega de premis serà a les sis, a la mateixa plaça.
A tot això cal sumar totes les mostres dels artistes de la vila. A Casa Bas hi ha una exposició col•lectiva amb pintures de Montserrat Conesa; manualitats en fil de Joana Pallissera o talles de fusta de Vicente Latorre. A la Plaça Catalunya, Olis de Jordi Pons; Pintura i Artesania de Ton Campoy i les fotografies tractades d’Art Gog.
El fi de festa s’iniciarà a les set de la tarda al Parc de la Bassa, on hi haurà el Vaixell de Paper dels bons desitjos.
rolf
6 de març 2009.13:51h
www.capellades.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2202