//Plugins sense CDN ?>
Una de les festes amb més tradició de la Llacuna, la Fira de Sant Andreu, serà el moment per presentar l'estudi fet sobre una altra manifestació cultural singular del poble. L'Institut d'Estudis Penedesencs prepara una presentació aquest cap de setmana, de la mà de qui ha fet la recerca, Xavier Bayer.
Aquest cap de setmana, en el marc dels actes programats de la Fira de Sant Andreu de la Llacuna (1337-2019) i la 40a Matança del porc, el dissabte 30 de novembre, es presentarà la recerca sobre la Missa de Pastors realitzada per Xavier Bayer. Serà a les 7 de la tarda, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Llacuna. És un acte que forma part del programa Cultura Viva del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que té com objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya i retornar així a les comunitats que han estat objecte d'estudi els coneixements que elles mateixes han contribuït a crear.
La presentació l'organitza l'Institut d'Estudis Penedesencs amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Llacuna,del Centre d'Estudis Llacunencs, del Cor Parroquial de Santa Maria de la Llacuna i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l'Institut Ramon Muntaner, de la Diputació de Barcelona, de la Diputació de Tarragona i de l'Obra Social "La Caixa".
La missa la va crear el compositor i organista Antoni Vaqué cap a l'any 1860. Es canta en llatí i s'inspira en les antigues llibertats d'orgue nadalenques,
molt habituals als segles XVIII i XIX. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, format per una vintena de membres, amb l'acompanyament d'orgue. La Llacuna és possiblement l'únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església.