TORNAR

Els recuperadors d’un antic model de festa

La FEST-HI defensa un model de festa patrimonial, centrada en el seguici tradicional històric d’Igualada

cultura
Diumenge, 23 agost 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Federació del Seguixi Tradicional Històric d'Igualda (FESTHI) va néixer el 2010 amb l'objectiu de defensar un model de festa patrimonial concret, i específicament centrada en el seguici tradicional històric de la ciutat d’Igualada. Actualment la formen sis colles que, amb la seva tasca,  participen activament de la tradició festiva popular de la ciutat

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) és una organització cultural sense ànim de lucre constituïda per entitats autònomes de la ciutat que participen activament de la seva tradició festiva popular, el Ball de Bastons d’Igualada, al Ball de Cercolets d’Igualada, al Ball de Pastorets d’Igualada, al Ball de Sant Miquel i els Diables, els Trabucaires d’Igualada “Els Voladors” i els Moixiganguers d’Igualada.

Una mica d’història

La FESTHI va ser formada a finals de l’any 2010 per les entitats Ball de Bastons, Ball de Cercolets, Moixiganguers i els Trabucaires d’Igualada “Els Voladors”, a la qual es van afegir aquell mateix any el Ball de Pastorets i el Ball de Sant Miquel i els Diables. La creació de la Federació ve motivada per la curiositat i l’interès d’un grup de persones i entitats en el patrimoni tradicional i històric local. Els membres de la Federació també tenen la inquietud de posar en valor el passat i la riquíssima tradició del seguici festiu de la ciutat, molta de la qual no s’ha conservat al llarg dels últims temps. La primera part del 2011 va ser un període de consolidació de l’entitat. L’any següent, el 2012, es donà continuïtat a les jornades de cultura tradicional i es va completar, a través de donacions privades, la reproducció de la imatge processional de Sant Bartomeu.

Recerca, actuació i difusió

L’objectiu principal de la Federació és dotar a la ciutat d’Igualada d’un seguici festiu de gran qualitat i rigor on hi hagi els elements tradicionals i històrics en el dia que originàriament sortien, per Sant Bartomeu, patró d’Igualada, tot plegat amb una finalitat lúdica i divulgativa. La federació treballa en tres eixos bàsics: recerca, actuació i difusió.

Aquest article es pot llegir a l'especial #ADFMIGD que AnoiaDiari ha tret en paper coincidint amb la Festa Major d'Igualada


2 Comentaris

a

antoni

igualada

25 d'agost 2015.02:01h

Respondre

Benvolgut Pandor, entenc que una manera més o menys fàcil d’arribar al que vol o sent la ciutat, serien les decisions preses pel seu govern, que és l’escollit pel conjunt de la ciutadania. Per... Llegir més tant entenc el teu disgust pel canvi de dia de la cercavila de menuts, però tampoc crec que sigui just dir que la gent que volia els menuts el dilluns siguin majoria.
Crec que els diferents governs, com a bons polítics que són, el que han intentat fer és trampejar el tema fent el mínim soroll possible. Però crec que ha arribat el moment que es vulgui o no hi haurà d’haver cert soroll, doncs els portaveus de la festhi segurament pensant que tenen al darrera més gent de la que realment tenen, ja han demanat que el dia 24 sigui festiu. I aquí crec que ja es veurà més clar quin és el sentiment i voluntat de la ciutadania, doncs els polítics hi hauran d’intervenir. I hi haurà soroll i la festhi crec que en sortirà menys unida del que aparentment és ara.
Finalment jo no lligaria l’aparició de la processó a la victòria de les posicions catòliques, apostòliques i romanes. No veig pas molt entusiasmats a la majoria de sectors del catolicisme igualadí. No els veig a la contra, però tampoc entusiasmats i bavejant.

P

Pandor

Igualada

23 d'agost 2015.11:32h

Respondre

Tota aportació per sumar és bona. Ara, que les idees d’uns pocs, per molt entesos que siguin, s’imposin sobre tot el que vol o pensa la ciutat, això té un nom. Tirania, dictadura o com se li... Llegir més vulgui dir.

Tradicionalment, des de fa molts anys, el dilluns és el dia de la cercavila menuda. Perquè s’ha de moure aquesta festa per posar-hi una processó recuperada que alguns s’han tret de la màniga? És un petit exemple del que és imposició enlloc d’integració.

Esperem que el nou regidor sàpiga escoltar totes les sensibilitats, i no només les catòliques, apostòliques i romanes imposades a cop de tamborí i toc de flabiol.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.