//Plugins sense CDN ?>
El disc recull algunes peces del Códice Saldívar, un recull manuscrit que va fer el musicòleg mexicà Gabriel Saldívar, d'obres escrites per guitarra barroca.
David Murgadas ha agafat aquestes obres i fugint de la interpretació elitista, com s'ha fet en altres versions del mateix Códice, ha afegit al manuscrit per guitarra barroca, acompanyament musical per viola de roda, sac de gemecs, el grall del sac, flaviol, castanyoles, percussió diversa i una melodia per segona guitarra barroca.
Amb aquesta ampliació instrumental, Murgadas aconsegueix "que la música s'assembli més al que era en l'època. Les Jàcaras, els fandangos (àudio), eren danses i cançons festives de carrer, que per molt que se'n fessin adaptacions per tocar amb violoncel barroc i orgue positiu (com ja s'han enregistrat algunes versions), segur que no anaven amb l'orgue pel carrer!". D'aquesta manera, amb instruments més populars, però no moderns sinó tradicionals, defuig de la interpretació cortesana i ho fa més proper.
"Que siguin instruments populars no vol dir que manqui rigor" recorda el guitarrista, "tothom sap on ha de ser, on ha d'entrar, però té la frescor i la intuició de la música tradicional, que la més professional massa sovint oblida. Precisament aquesta qüestió de la metòdica, de l'anar a temps, del compàs, la concepció de la rigorositat interpretativa, ha estat l'element més destacat que hem visten el treball conjunt, de fet, ha estat una forma d'aprenentatge mútua" reconeix Murgadas.
La música antiga, com la que podrem sentir aquesta nit, ha estat prenent importància els darrers 5-10 anys, un reconeixement que en part es deu a músics com l'igualadí Jordi Savall, de qui Murgadas en destaca la seva professionalitat "de fet és el crack mundial" recorda, però el guitarrista insiteix en què la progressió que ha tingut aquesta música no ha estat especialment destacada a Catalunya, sinó a l'exterior. "A fora hi ha més cultura musical" explica, "i de fet aquí diem que la cultura és important, molts ens ho creiem però a nivells institucionals, en el fons només és imatge, no es valora tant com es vol fer creure".
CODEX
Codex busca amb el seu nom, "enllaçar l'antiguitat d'un recull com el Códice Saldívar, amb la modernitat que inspira aquest terme" explica Murgadas. Podem veure tant a la portada com al revers de la caixa del CD imatges mig surrealistes i mig simbòliques, del mateix artista llançant partitures al vol, "en una idea d'atzar i aleatorietat de les peces que s'interpreten, com la mateixa música popular, que no segueix un programa".
El CD ha estat enregistrat aquest mateix estiu, a l'estudi Soundlabs a Castellbisbal, amb l'edició de"La mà de guido". Ha estat un treball intens en el qual destaca la interpretació de Josep Massana al violí, Enric Solà a la viola de roda, Alcides Rodrigues a les percussions, Àngel Laguna a la xeremia, dolçaina, sac de gemecs i flautí i Ester Olivan a les castanyoles.
Fragment de la peça 'Fandango'
Fragment de la peça 'Folias gallegas'
Fragment de la peça 'Fandango'
Fragment de la peça 'Folias gallegas'