//Plugins sense CDN ?>
El Casal de Calaf va viure diumenge passat una jornada intensa, dedicada íntegrament als seus Pastorets, que aquesta temporada arriben al 90è aniversari. La jornada es va allargar fins a la tarda, quan antics actors dels Pastorets van tornar a l'escenari, en algun cas després de molts anys, per representar una versió reduïda de l'espectacle. Records, emocions i molt bon humor van ser presents en aquests Pastorets d'homenatge.
L'activitat va començar de bon matí amb una visita guiada a les instal·lacions del Casal: la sala gran va impressionar els visitants de fora del municipi per les seves dimensions i presència. Després de la benvinguda a càrrec dels presidents del Casal, Ferran Villalba i Xavier Pujol, i del director de Pastorets, Josep Garriga, els diversos ponents van anar-se succeint a la sala d'exposicions per parlar sobre diversos temes relacionats amb els Pastorets, el seu autor o la posada en escena d'aquest espectacle tradicional català.
Pel que fa a aspectes més concrets dels Pastorets calafins, l'autor de la seva banda sonora, Mossèn Valentí Miserachs, va explicar amb detall com va néixer aquesta obra i, també, com s'ha reinterpretat i recuperat per estrenar-la de nou aquesta temporada. Miserachs també va anunciar que el 14 de febrer de 2016 es podrà gaudir, en concert, de la música dels Pastorets, interpretada per la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, el cor ARSinNOVA i el percussionista Robert Armengol. El compositor va destacar la "catalanitat" que desprèn la música dels Pastorets, que es nota en la presència de melodies populars i "amb el so de la cobla, que parla en català", segons Miserachs.
Primer contacte amb el teatre
Una altra de les intervencions locals va anar a càrrec del director de teatre i actor Daniel Anglès, d'arrels calafines. Anglès, que va ser director dels Pastorets de Calaf entre el 2006 i el 2008, va explicar com el va impressionar de nen veure aquest espectacle; va assegurar que l'empremta que li va deixar encara perdura, i que el va empényer a dedicar-s'hi professionalment. El director va parlar de l'impacte del teatre sobre les persones i de la il·lusió i emocions que aconsegueix generar-los.
Finalment, l'actor i col·laborador dels Pastorets Antonino Mestres va fer una completa reflexió sobre el binomi tradició i modernitat, i va repassar algunes claus de l'èxit dels Pastorets: són teatre popular i parlen de valors universals; integren fantasia i rebel·lió (de la mà dels dimonis), elements atractius per als més joves; és una activitat que es fa en família; són una escola d'iniciació teatral; i constitueixen un espai de creativitat. Mestres també va destacar la importància de disposar d'un equipament com el Casal, que permet oferir un gran espectacle en tots els sentits.
La matinal van tancar-la les intervencions del diputat de Cultura de la Diputació, Juanjo Puigcorbé, i de l'alcalde de Calaf, Jordi Badia. El diputat va reivindicar la importància que cal donar a la cultura, "que ha de ser un dels pilars de l'estat del benestar". Per la seva banda l'alcalde va fer referència a la "capitalitat de Calaf" en l'àmbit dels Pastorets catalans i va dir que, amb la seva lloable trajectòria, aquests "són part de la història i de la veritat de Calaf".
Els Pastorets, portats "al plat"
Una de les iniciatives que completarà la celebració del 90è aniversari seran les primeres Jornades Gastronòmiques dels Pastorets de Calaf, que van presentar-se aquesta setmana. Es tracta de crear un maridatge entre la tradició i la gastronomia: setze restaurants de la zona de l'Alta Segarra han creat plats i receptes inspirades en elements, personatges o escenes dels Pastorets. La presentació va comptar amb la presència del guanyador de Top Chef 2014, David García.