TORNAR

Revista d'Igualada tanca la segona etapa amb un monogràfic dedicat al seu fundador i director Antoni Dalmau

El número 70 de la publicació, recuperada l’abril de 1999, conté dinou articles dedicats a la vida i l’obra de l’escriptor, mort sobtadament el 5 de gener

cultura
Dijous, 28 abril 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 1929, un grup de joves igualadins amb inquietuds culturals van impulsar la Revista d'Igualada, de la qual en van publicar nou números. El darrer va veure la llum el febrer de 1930. Setanta anys després, naixia l'Associació Revista d'Igualada, sota el lideratge de l'escriptor Antoni Dalmau i Ribalta, amb l'objectiu de recuperar l'antiga capçalera de la publicació, que tot i la seva curta vida havia esdevingut un referent de la premsa local a l'Anoia. Des de l'abril de 1999 s'han publicat setanta números. El darrer ha sortit aquest mes d'abril i està íntegrament dedicat a la vida i obra d'Antoni Dalmau i Ribalta.

A l'editorial, els consells editorial i de redacció de la Revista d'Igualada assenyalen que "quan vam iniciar la publicació de la Revista d'Igualada, segona època, ens declaràvem deutors d'aquell grup de joves que setanta anys enrere, el 1929, havien creat la primera Revista d'Igualada" i afegeixen que "el passat 5 de gener, vigília de Reis, moria sobtadament a setanta anys el nostre amic, fundador i director de la Revista, Antoni Dalmau i Ribalta. Ell era el pal de paller a redós del qual ens vam agrupar també una trentena de persones que formem part d'una mateixa generació i que, des d'una manifesta pluralitat ideològica, compartíem unes mateixes inquietuds culturals i artístiques. Al llarg d'aquests vint-i-tres anys de la Revista hem posat de manifest quines eren aquestes inquietuds i estem contents d'haver pogut complir els nostres propòsits fundacionals: editar una revista que, situant-se fora de l'àmbit de la recerca i de la informació estricta, projecti des de la comarca de l'Anoia una veu específica referida al pensament i a la cultura".

Remarquen que dedicant íntegrament el darrer número d'aquesta segona etapa al "pal de paller" que era l'Antoni Dalmau, que era la millor manera de dir-li adéu, i també la millor manera d'acomiadar-nos de vosaltres, els nostres lectors. Nosaltres també ens declarem deutors de l'Antoni Dalmau: deutors envers la seva amistat i deutors perquè ell ens va fer esdevenir un grup d'amics. L'Antoni va ser capaç de convocar un grup de persones heterogènies al voltant d'un únic somni. Amb el traspàs del nostre amic aquest projecte generacional i aquest somni han deixat de tenir sentit."

El número monogràfic compta amb una sèrie d'articles dedicats a Dalmau, signats per Flocel Sabaté, Pere Gabriel, Jaume Sobrequés, Jordi Oliva, Xavier Badia, Assumpta Bailac, Marta Bartrolí, Josep Cuní, Bernabé Dalmau, Guillem-Jordi Graells, Rafael Jorba, Lluís Jou, Carme Junyent, Marina Llansana, Joaquim Nadal, Jaume Ortínez, Maria Enrich, M. Teresa Miret, Marta Vives i Josep Maria Solà.

També inclou dos textos de Dalmau: el poema "Íntima ciutat" i el darrer seu article "Sobre el carrer de la Mare de Déu de la O".

Els articles s'il·lustren amb fotografies de la trajectòria de Dalmau i, en l'apartat "Visual", dues obres de Teresa Riba i Ramon Enrich, dedicades al fundador i director de la revista.

La publicació clou amb un extens índex dels setanta números de la segona etapa de la Revista d'Igualada (1999-2022).

El darrer número es va presentar divendres 22 d’abril, a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, ple de gom a gom.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.