TORNAR

Rubió rep de la Diputació el pla de protecció del seu patrimoni històric

El document llista gairebé un centenar i mig de béns que han de ser preservats

cultura
Divendres, 23 març 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els darrers mesos, la Diputació de Barcelona ha elaborat el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i el Catàleg de de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió, L'ha redactat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) i ha de servir per establir les mesures per conservar recuperar i millorar el patrimoni del municipi.

 

L'Ajuntament de Rubió té des d'aquesta setmana dos instruments per valorar el patrimoni històric i artistic del municipi. Per mitjà d'un treball que s'ha desenvolupat al llarg de catorze mesos, el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i el Catàleg de de béns arquitectònics permetran "apropar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes per garantir un coneixement general i culturalment connectat dels seus béns".

La rectoria, un dels elements llistats a preservarLa historiadora Imma Vilamala ha dirigit el treball i l'ha redactat un equip de professionals constituït per l'arquitecta Marta Piera González, la historiadora Montserrat Coberó, i el biòleg Josep Costa. El treball recull una memòria amb l'estudi de l'evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa, una normativa, els plànols de situació dels elements, la carta arqueològica actualitzada, l'estudi de paisatge i el document ambiental estratègic. Per aquest treball s'han confeccionat les fitxes corresponents als 149 béns catalogats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics.

Rubió agrupa petits nuclis de població, amb alguns equipaments i cases, i un gran nombre de masies disperses per tot el territori lligades a una àmplia trama de camins, rieres i amb una orografia pronunciada. Entre els seus valors cal destacar els dos nuclis urbans, el Castell de Rubió i el Pla de Rubió. El Castell de Rubió, nucli principal del municipi, està situat al cim d'un promontori del vessant meridional de la serra de Rubió, i és on es troben els elements patrimonials més significatius del terme com ara la majestuosa l'església gòtica de Santa Maria, l'edifici sens dubte més important de la contrada, així com les restes del castell medieval. Sobresurten, també, altres esglésies com les de Sant Martí Maçana, Sant Pere d'Ardesa, Santa Anna de Pedrafita i Sant Macari del Pla.

El poble té també un ric patrimoni d'arquitectura rural, entre el que es compta les masies de Puiggròs, La Sala, Ca l'Alzina, Pedrafita, Ca l'Oller Vell, Can Noguera, Casulleres, Cal Gabarró Vell. Com a exemple d'edifici d'arquitectura modernista hi ha La Torre del Castell, obra de Francesc Berenguer Mestres, col·laborador de l'arquitecte Antoni Gaudí. També és important de destacar els conjunts de murs de pedra seca, barraques de vinya, cups, pous i fites de pedra disseminats pel terme, com a exemple d'arquitectura popular.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.