TORNAR

Per Sant Joan, coca

La revetlla s'escau en dissabte i això genera diversitat d'opinions entre forners respecte a les vendes

cultura
Divendres, 22 juny 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els forners i les pastisseries ja fa dies que prenen nota dels encàrrecs dels clients que volen coca per Sant Joan, el dolç tradicional de la festa. De brioix, de full, amb crema, amb fruita, amb xocolata... la varietat és molt àmplia i n’hi ha per a tots els paladars. Enguany, la revetlla s’escau en dissabte i això genera diversitat d'opinions entre els forners respecte a les vendes.

Per tradició la coca és el postre que presencia les taules durant la revetlla de Sant Joan. Antigament era una massa de brioix originalment rodona, imitant el sol, a qui es ret homenatge, però amb els anys les coques han anat adquirint la forma ovalada que avui coneixem. També han canviat els gustos i les masses amb què estan elaborades.

Segons els forners consulats per aquest diari, la coca més venuda és la de brioix, sobretot farcida amb crema. Li segueixen les de forner, les de brioix amb fruita, amb pinyons o amb llardons. Com a més novetat, el responsable del forn Jaume i Vicenç, assegura que últimament ‘també tenen molta sortida les coques de full amb xocolata’.

Bones vendes en dissabte?

Aquest any la revetlla s'escau en dissabte, cap de setmana, i això genera diversitat d'opinions entre els forners sobre si les vendes seran bones o no. Tots coincideixen en dir que la crisi afectarà, però 'tampoc es notarà tant per que la coca segueix sent un postre econòmic’. La responsable del forn Alemany preveu vendre forces coques durant la revetlla i 'un motiu que ens ajudarà serà precisament per que s'escau en dissabte'. Opina que 'serà bo per vendre sobretot a la parada que tenim al mercat de la Masuca’.

El Forn de Jorba també ho veu positiu per que 'al ser cap de setmana, molta gent comprarà la coca aquí i després marxarà a fora a menjar-se-la'. La responsable del forn explica que per aquest motiu 'aquest divendres ja vendrem les coques, per tant, nosaltres podem dir que treballarem dos dies, divendres i dissabte'.

No es veu igual des del forn de pa Jaume i Vicenç. El responsable assegura tenir comprovat que 'els dies que les festes cauen en cap de setmana no es treballa tant i es pot arribar a vendre un 20% menys aproximadament'. Explica que per aquesta revetlla 'la gent, aprofitant que és cap de setmana, marxarà a fora i compraran la coca al lloc de destí’.

Consum sense risc

Un any més, des de l’Agència de Protecció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat es tornen a difondre els consells per consumir de manera segura i sense riscos la coca de Sant Joan, especialment la farcida de crema o nata. Així, es recomana adquirir-les en establiments adequats, conservar en fred i assegurar una temperatura òptima en cas de desplaçament.


1 Comentaris

l

la coca deigualada

igualada

23 de juny 2012.07:25h

Respondre

soc la coca de Igalada, la millor coca del mon.Bon sant Joan

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.