TORNAR
PUBLICITAT

Per Sant Jordi, els igualadins recomanen llibres

La diada de Sant Jordi coincideix, aquest any, amb el dissabte sant

cultura
Divendres, 22 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Per aquest Sant Jordi, anoiadiari·cat ha demanat recomanacions literàries a filòlegs, periodistes, llibreters, escriptors i persones relacionades amb el món de les lletres i la literatura. La maleta, Invisible, El mundo, Brooklyn són alguns dels llibres que, sense ser novetat editorial, poden convertir-se en una opció literària per aquells que desitgin seguir la tradició i estrenar un llibre.

Imatge d'arxiu de Sant Jordi a Igualada

Teresa Miret, directora de la Biblioteca Central d'Igualada, recomana Invisible (Anagrama), de Paul Auster, ja que llegir-lo li va fer recuperar l'interés per l'autor que admira. Aquest Sant Jordi té intenció de comprar-se Sunset Park, del mateix autor.

Marina Iglesias, d’Escucurucuc Edicions, explica que li va agradar el llibre Secretos de un matrimonio y Saraband (Tusquets Editors), d’Ingmar Bergman. El llibre és un guió, un diàleg entre un home i un dona, amb pocs personatges més. Marina Iglesias el recomana perquè li va agradar la relació, les converses, les paraules dites i les no-dites, les discussions, els moments bons i dolents, l’amor i el desamor. Secretos de un matrimonio mostra com dues persones es poden arribar a conèixer tant i com, malgrat els mals moments, es divorcien, refan les seves vides i es tornen a retrobar passats uns anys.

La periodista Francina Cirera diu que El mundo (Planeta) de Juan José Millás és un llibre que recomana perquè Millás li va enganxar de molt joveneta amb La soledad era esto. Després el va anar llegint a les columnes d'El País. El mundo li va agradar, sobretot, per les reflexions que Millás fa sobre el fet d'escriure: ‘tales ensoñaciones guardan relación frecuentamente con proyectos narrativos. El placer, al imaginarlos, es tan intenso que elimina cualquier posibilidad de llevarlos a cabo. Siempre tengo que cuidarme de eso’. Un avís per a amateurs-lletraferits i somniatruites...

L’escriptor igualadí Pep Elias recomana Per què llegir els clàssics, avui (Ara llibres), de Laura Borràs. És un llibre que transmet passió per la literatura i que, de fet, té l'objectiu d'encomanar el gust de la seva autora per la lectura i demostrar que mai no és tard per arribar als clàssics.

Henar Morera, professora de l’Institut Pere Vives Vich, recomana Brooklyn (editorial Amsterdam) de Colm Tóibín. Eilis Lacey, una noia de família humil, no troba feina a Enniscorthy i es veu mig obligada a emigrar a Nova York. L’educació que ha rebut a la Irlanda catòlica dels anys cinquanta, el seu sentit del deure i la por de les conseqüències de ser diferent viatgen en la maleta que s’ha endut fins a Brooklyn. Quan sembla que ja ha superat la nostàlgia i pren decisions per ella mateixa, una notícia tràgica l’empeny a tornar al poble. Dos mons, dues alternatives de felicitat, o d’infelicitat.

El filòleg Oriol Gabarró explica que La maleta (Breu Edicions), de Sergei Dovlatov li va agradar perquè el llibre està composat per diferents històries de la vida de l’autor a Rússia. Les narra a través d’objectes que troba a la maleta que s’havia endut a l’exili. Gabarró el recomana perquè sempre està bé llegir coses dels autors russos, a més Dovlatov és un autor poc conegut que es va exiliar a Estats Units.

Mercè Badal, professora de l'Institut Joan Mercader recomana Les Sirenes de Bagdad (Edicions 62), de Yasmina Khadra; pseudònim de Mohamed Moulessehoul. L'autor, excomandant de l'exèrcit algerià, ofereix la realitat del món àrab i el conflicte de relacions entre Occident i Orient. En aquesta novel·la Kafr Karam, un jove beduí d'un petit poblet del desert iraquià, acabarà convertint-se en un fanàtic. les seves novel·les fan veure sense jutjar ni baladrejar. Magnífica.

Les novetats més destacades segons Llibreria Aqualata

Caçadora de cossos, Najat El Hachmi, ed. Columna. És la nova novel·la de l'autora de L'últim patricarca.

Promet-me que seras lliure, Jordi Molist, ed. Columna. Una novel·la històrica d'ambientació medieval protagonitzada per un llibreter.

Terra de les coves pintadas, Jean M. Auel, ed. Maeva. Es tracta de l'esperada continuació de la sèrie "Els fills de la terra".

El descobriment de les bruixes, Deborah Harkness, ed. 62. És una novel·la de fantasia i bruixeria per a adults.

Mi hermana vive sobre la repisa de la chimenea, Annabel Pitcher, ed. Siruela. Divertida, tendre, plena d'humor negre, aquesta novel·la és la història d'un nen que intenta recuperar a la seva familia després de la mort d'una germana. Una de les sorpreses d'aquest Sant Jordi.

Previsions dels llibres més venuts

Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine, Albert Espinosa, ed. Grijalbo (ed. català i castellà)

Excuses per no pensar, Eduard Punset, ed. Destino (edició català i castellà)

L'home de la maleta, Ramon Solsona, ed. Proa

Dues recomanacions especials

Knockwmstiff, Donald Ray Pollock, ed. Libros del Silencio. Possiblement és un dels millors llibres que es publicaran aquest any. Una obra mestra de la narrativa contemporània.

Últimes noticies, Ewelyn Waugh, ed. Acontravent. És una recuperació d'un imprescindible clàssic de l'humor anglès. Una brutal sàtira del món del periodisme, de la informació i de la creació/invenció de notícies.


1 Comentaris

E

Ester Vich

Igualada

24 d'abril 2011.10:23h

Respondre

Article molt interessant.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.