TORNAR

Sant Quintí convida a conèixer la tradició popular del municipi per la Festa Major

cultura
Divendres, 2 agost 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Aquest any, l'Ajuntament de Sant Quintí de Mediona i la Comissió de Festa Major conviden al visitant a conèixer la tradició popular del municipi durant la seva Festa Major. Sant Quintí ha estrenat un espai dedicat a la cultura popular on s'hi pot observar, des de l'exterior, la imatgeria de la "Festa de l'Any". Tot en el marc d'una Festa Major en la que les actuacions dels grups folklòrics tornaran a ser l'eix central de la celebració, amb la recuperació de l'acompanyament musical en la cercavila de diumenge a la tarda i l'aposta per reconèixer el talent amb una pregonera referent en el camp científic.

El Pregó dona veu al talent local

El tret de sortida de la Festa Major, que se celebrarà des del dimecres 14 d'agost fins al dimarts 20 d'agost, serà a càrrec d'Alba Torrents. Llicenciada en Biotecnologia per la Universitat Autònoma amb un màster en Biologia Mèdica i un doctorat per la Universitat d'Amsterdam, Torrents viu actualment a San Diego, Califòrnia, on desenvolupa un dispositiu pioner de detecció de microplàstics a Scripps Research. També és graduada en piano pel Conservatori de Música d'Igualada i ha estat molt vinculada, des de la infància, amb la tradició popular de la vila formant part dels Grallers de Sant Quintí. "L'Alba ha estat la primera dona quintinenca en tenir un doctorat i té un llarg i destacat recorregut acadèmic i professional. El pregó serà una forma d'homenatjar-la, així com d'esdevenir un referent per a tots els joves del municipi comencen a encaminar el seu futur", ha explicat Bernat Catasús, alcalde de Sant Quintí de Mediona.

Un espai dedicat al patrimoni festiu

Aquesta Festa Major també es podrà veure el nou espai que agrupa els elements i la imatgeria de la Festa Major de manera permanent al Centre Cultural El Jardí. "L'espai ha estat concebut per preservar i tenir cura dels elements i difondre el patrimoni festiu de Sant Quintí donant valor a la nostra cultura popular", ha explicat Mireia Renom, regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Sant Quintí de Mediona. La distribució s'ha fet en diferents zones, amb punts delimitats per a la col·locació de les bèsties, els capgrossos i els gegants i maniquins per exposar el vestuari. Aquest espai també està pensat per al visitant amb una ubicació que permet visualitzar els elements des de l'exterior i conèixer el patrimoni festiu a través de suports informatius. En les properes setmanes finalitzaran els treballs d'adequació de l'espai, que ha comptat amb la col·laboració i participació de totes les colles folklòriques i l'acompanyament de l'Ajuntament. En l'actualitat hi ha més de 200 persones que participen en els balls folklòrics de Sant Quintí. Aquest 2024, ha estat marcat per l'aniversari del Drac Quintifoc, present en la cultura popular de la vila des de fa 70 anys. Els elements que formen part dels balls folklòrics s'han anat restaurant amb els anys i també se n'hi han sumat de nous.

Cultura popular, activitats familiars i talent local

Durant la Festa Major 2024, les actuacions dels grups folklòrics de la vila i dels Falcons de Vilafranca continuaran tenint un paper central en el programa d'actes, igual que el tradicional Correfoc, a càrrec del Ball de Diables de Sant Quintí, que s'ha convertit en un referent al territori. Aquest any, la cercavila de diumenge a la tarda comptarà amb l'acompanyament musical de la banda Fanfara de Torredembarra, recuperant una tradició que era present dècades enrere. També s'ha afegit a la programació el Ball de Gralles, que tindrà un paper central la nit del dilluns 19 d'agost. Els actes centrats en la cultura popular es combinaran amb propostes per a tots els públics, entre les quals un espectacle de titelles a la sala polivalent El Jardí i inflables a la piscina municipal, programats pel dilluns 19, i la presència de bandes locals com la Sidral Brass Band. Per segon any consecutiu, també es durà a terme el partit de Festa Major, que disputaran el Quintinenc FC i el Sant Cugat Sesgarrigues el dijous 15 d'agost.

Els balls de Sant Quintí, protagonistes de la imatge 2024

La imatge de la Festa Major 2024, escollida a partir d'una votació popular en el marc del X Concurs Toni Planells, està protagonitzada pels elements que caracteritzen els balls folklòrics de Sant Quintí de Mediona. Ha estat dissenyada pel quintinenc Oriol Pauné i estarà present en els suports promocionals de la Festa de l'Any, entre els quals el programa d'actes, que es podrà consultar al web oficial de la Festa Major (www.festamajorsantquinti.cat), a les xarxes socials de l'Ajuntament i la Comissió de la Festa Major (@ajsantquinti i @fmsantquinti) i es repartirà al domicili de tots els veïns i veïnes en format paper a partir de la setmana del 5 d'agost.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.