La segona edició del llibre 'Cartografia Històrica de l'Anoia', dels autors poblatans Marta Bartrolí i Isidre Surroca, ja es pot trobar a les llibreries. El treball, editat per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt, fa un repàs a la història de la comarca a través dels plànols i incorpora un DVD, que conté la que és probablement la primera filmació realitzada al municipi anoienc després de la Guerra Civil.
El Teatre Jardí de la Pobla va acollir la presentació de la segona edició de 'Cartografia Històrica de l'Anoia'. En l'acte hi van intervenir els dos autors del treball i l'alcalde, Santi Broch, que va expressar el suport de l'Ajuntament a aquestes recerques històriques. Broch va afirmar que "troballes com aquesta no es poden quedar en un calaix, han de sortir a la llum, ja que formen part de la cultura del nostre poble i del nostre país".
Marta Bartrolí va explicar com havien estat els orígens de la publicació, que en aquesta segona edició s'ha revisat i s'ha ampliat amb quinze nous mapes a més del muntatge audiovisual. Bartrolí va comentar que tot va començar "amb un plànol del Castell de Claramunt que va localitzar l'Isidre i on es veu clarament quin era el camí original d'accés a la fortalesa. Tots dos compartim una mateixa visió sobre la recerca i pensem que aquestes troballes no tenen cap valor sinó es comparteixen. La història es fa gràcies a petites aportacions".
La presentació de l'acte, amb l'alcalde Santi Broch situat entre els dos autors
Un dels primers enregistraments
Isidre Surroca, autor també de la publicació, va comentar com es va incorporar el DVD, que porta per títol Un viatge en el temps, en aquesta segona edició. Surroca va dir que va ser "a través de l'alcalde, Santi Broch, i de l'Andreu Miquel, responsable de l'Arxiu Fotogràfic Municipal (AFM), que ens van posar en contacte amb el Josep Maria Aguilera, del Tio Nel·lo, que ens va deixar una bobina antiga d'una pel·lícula de 8 mm. Amb un projector de super-8 vam poder veure la cinta i vam descobrir que el seu avi, el Tio Nel·lo, va encarregar la filmació d'una pel·lícula als estudis Pérez de Rozas de Barcelona. El film, rodat exclusivament a la Pobla de Claramunt i a la torre del Xaró, recorda com era el poble entre els anys 1942 i 1943".
A més d'aquestes imatges enregistrades, l'audiovisual inclou una selecció de fotografies que enllacen l'evolució de la cartografia amb imatges reals. L'autor va finalitzar la seva intervenció amb un agraïment per a totes les persones i institucions que han col·laborat per tirar endavant aquesta publicació.
La segona edició de Cartografia Històrica de l'Anoia ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. La maquetació ha anat a càrrec de l'estudi Burzon*Comenge; la correcció lingüística l'ha realitzat l'Esther Comamala; la selecció de les imatges del DVD és dels dos autors i el muntatge, del Daniel Grados i de l'Òscar López, d'Infoanoia.cat. La impressió és de Tintrapint i la distribució, de Rafael Dalmau, editor. El llibre té un preu de 20 euros.