Pocs, molt pocs, anoiencs sabien que al cim del Puig Aguilera, a 625 metres sobre el nivell del mar, es conserven les restes d’un punt d'observació antiaèria construït per les forces de la República durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Aquesta construcció en ruïnes -sense un valor aparent, ni històric, ni arqueològic, ni arquitectònic- s'està excavant aquests dies
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Òdena ha engegat una campanya d'excavacions del punt d'observació i de defensa antiaèria de la República, que hi ha al cim del Puig Aguilera. Els treballs es fan amb el suport del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i l’autorització de Jordi Casanovas de la Finca del Macià, propietari de l’espai. Les tasques compten amb un equip d’arqueòlegs de l’empresa Cat Patrimoni amb la direcció de l’arqueòloga Núria Cabañas. La intervenció pretén recuperar tota la informació a nivell arqueològic, històric i patrimonial d’unes restes que foren abandonades amb la finalització de la Guerra Civil, que aquest any ha commemorat el 75 aniversari. Aquesta setmana, han finalitzat les excavacions arqueològiques que han de portar a l’estudi històric i patrimonial d’aquesta instal·lació militar que va estar en funcionament entre 1938 i el gener de 1939.
L'estructura ha sofert actes vandàlics
Dècades d'oblit
Des de 1939, aquest edifici en ruïnes va restar en l'oblit. Ja des del seu abandó, ha estat víctima de contínues agressions, en forma d’espoli de materials, ensorrament de murs i pintades modernes. Els treballs arqueològics s’han centrat en l’excavació dels nivells d’enderroc de les restes, documentant les fases d’ocupació tant durant l’ús de les instal·lacions com de la immediata postguerra i determinant la funció de cada espai que forma part d’aquest emblemàtic edifici. A nivell constructiu i estructural també s’ha treballat per determinar, tant com és possible, com era l’edifici i com estava construït documentant les tècniques i els materials que s’hi van utilitzar.
Un tap de ciment, entre els elements rescatats
S’han recuperat un bon nombre de mostres dels materials i tècniques constructives que es van utilitzar en l’edificació fet que permetrà conèixer perfectament com era construït i fins hi tot els colors de la pintura de les parets. També s’ha recuperat un important nombre de beines de bales fabricades a Txecoslovàquia durant l’any 1937 i altres de russes. En l’interior de la cisterna s’ha localitzat un tap fabricat amb ciment que presenta un segell de l’aviació republicana, les lletres F i A (Fuerza Aerea) i l’any 1938. Un magnífic document on es concentra tota la història d’aquest centre d’observació antiaèria de la Guerra Civil a la comarca de l’Anoia.