//Plugins sense CDN ?>
El proper dissabte 11 de maig, a les 19h. a l’església de La Pobla de Claramunt, se celebrarà el concert inaugural del Festival Espurnes Barroques 2024. L’església de La Pobla, que conserva un retaule del segle XVII i una singular Marededéu de la Llet del segle XIII, ha estat l’emplaçament escollit pel festival per donar el tret de sortida a la seva setena edició.
En paraules del seu director, Josep Barcons “l’església de La Pobla és un escenari immillorable per presentar una proposta musical que no deixarà ningú indiferent, tant per la qualitat musical com pel concepte que la vertebra, que s’arrodoneix amb gastronomia i descoberta patrimonial”. El concert serà protagonitzat pel grup vocal Cantoría, un dels conjunts de música antiga de més projecció internacional de tot l’estat espanyol. Després que aquest estiu triomfés al prestigiós Festival d’Utrecht, la desena de músics del grup, liderats per Jorge Losana, estrenaran un programa en el qual sonaran per primer cop en temps moderns algunes partitures recentment recuperades per l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales. Després del concert a Espurnes Barroques, el grup té una gira pels Països Baixos, França, Alemanya i els Estats Units, amb actuacions a Nova York, Indiana i Pennsylvania.
El programa, titulat Ensalades i vilancets, està compost per peces festives que ens faran viatjar del segle XIII al segle XVIII. La dimensió lúdica del concert està assegurada, amb una música fresca i imaginativa, de la qual Cantoría és un dels màxims especialistes a nivell mundial. El concert, tal com és propi d’Espurnes, comptarà amb explicació patrimonial i amb un tast gastronòmic que complementa la narrativa del concert.
Més enllà de l’Anoia
Si bé el concert inaugural serà a La Pobla de Claramunt, al matí, a les 11.30h., s’haurà inaugurat la instal·lació poètica “Misteri de Llum”, del xilè Felipe Cussen i del català Víctor Sunyol, que podrà veure’s en el marc de la Fira de Sant Isidre de Solsona, i en la qual han participat prop de 200 infants de la capital solsonina. Aquesta coincidència amb la Fira és absolutament deliberada, per tal de remarcar la dimensió agrícola i ramadera del territori on Espurnes Barroques porta músics d’altíssim nivell, procurant ser un reclam cultural no sols per als habitants de la zona, sinó per a persones d’arreu que —atrets per la vàlua de les propostes culturals que el festival possibilita— descobreixin el patrimoni i l’oferta paisatgística i turística d’aquests indrets. I és que, entre l’11 de maig i el 9 de juny, el festival barroc per excel·lència de Catalunya programarà 14 concerts, 3 caminades, 2 xerrades, 2 dinars musicals (un d’ells amb tast de vins i l’altre amb dansa barroca), 2 instal·lacions artístiques, 1 taller i 1 performance en tot de petits municipis eminenment rurals de la Catalunya Central que han preservat un singular llegat barroc.
A banda d’aquestes activitats públiques, el festival ha programat una cinquantena d’accions socials i educatives que ja s’han començat a desplegar des del mes de març, arribant a joves, infants i persones vulnerables de 23 municipis dels quals rep suport econòmic i logístic. Aquests municipis pertanyen a 6 comarques, ja que al Solsonès, Bages, Anoia i Segarra de cada edició, enguany s’hi incorporen la Noguera i el Berguedà.
El festival continua fent una aposta decidida pel talent jove format a Catalunya, però també s’obre a la dimensió internacional, programant grups com el prestigiós Concerto Italiano dirigit per Rinaldo Alessandrini (el 8 de juny a Cervera), la soprano Miriam Feuersinger (el 19 de maig a Berga), la mezzosoprano Juliette Mey (2 de juny a Vergós Guerrejat), la violinista Lina Tur (el 8 i 9 de juny a Ponts i a La Molsosa), etc.
Un bon exemple d’aquesta combinació entre talent internacional i local, i entre joventut i experiència es podrà viure el diumenge 12 de maig a la tarda a l’església de Salelles (Sant Salvador de Guardiola), on el violí d’Ignacio Ramal es trobarà amb les veus del Cuncordu Condrozanesu de Sardenya i amb l’orgue de Juan de la Rubia (organista titular de la Sagrada Família i director de l’Orquestra del Miracle, impulsada pel festival). Prèviament, a Salelles, hi haurà hagut un dinar musical amb joves talents de l’ESMUC, al Celler Fargas Fargas, amb tast de 5 vins. I el matí haurà començat a Coaner (Sant Mateu de Bages), on el grup Anacronía actuarà al costat de Rita Morais, guanyadora de la Salvat Beca Bach de la Fundació Bachcelona.