//Plugins sense CDN ?>
Com en la majoria de poblacions catalanes, Igualada també té un conjunt d’elements identitaris que ajuden a narrar la història de la ciutat i conèixer quins són els orígens. Aquests símbols materials, és el que aquests dies es pot veure a l’exposició ‘Símbols de Festa Major’. La mostra exposa alguns dels elements simbòlics identitaris que formen part del patrimoni cultural vinculat a la Festa Major d’Igualada.
Així es pot veure un trabuc, el tabal de la Patera, un flascó de pólvora, un morter o mascle de tronada, entre altres elements. Un dels símbols més destacats, però, és la Bandera de la Ciutat, datada del 1930.
Bandera de la Ciutat
Segons s’explica a l’exposició, la bandera o Penó de la ciutat és l’element més destacat del Seguici juntament amb la imatge del Sant. Tipològicament té la forma de bandera i té el valor simbòlic d’ensenya o senyera, ja que representa la Ciutat d’Igualada.
El 1930 es va encarregar i estrenar l’actual Bandera d’Igualada. El seu carácter civil va fer que fos respectada el 1936.
És de domàs de seda de diversos colors, i medeix 3'63 x 1'68m. Porta l’escut que des de 1381 és oficial a Igualada amb el privilegi de ‘Carrer de Barcelona’: les armes de la ciutat comtal amb les aigues (Aqualata) a la part baixa.
Durant els propers mesos es durà a terme la seva restauració per tal de rehabilitar-la com un símbol innegable de la Ciutat. La bandera i el pal es conserven a les zones de reserva del Museu de la Pell.
‘Símbols de Festa Major’ és una exposició de la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada, l'Institut Municipal de Cultura i el Museu de la Pell.