//Plugins sense CDN ?>
Un centenar de persones van ser al lliurament dels Premis al Compromís Cultural d'Òmnium, que enguany condensaven les dues darreres edicions. La cerimònia tornava a la seva data habitual del setembre, per primer cop des de 2016.
Els XVII Premis Compromís Cultural es lliuraven aquest dimecres al vespre al Teatre Municipal l'Ateneu. Aquest reconeixement que l'entitat atorga cada any a aquelles persones i col·lectius que han treballat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes a l'Anoia va ser un emotiu homenatge als fundadors de la seu territorial d'Òmnium, que enguany celebra els seus cinquanta anys d'existència. A l'escenari de la sala igualadina hi van ser els guardonats del 2020: Francesc Ricart (premi individual), Maria Hervàs, representant de Teatre Nu (premi col·lectiu). Pel que fa als premiats de l'edició 2021, el premi individual va ser per a Eduard Eroles i Camats en representació de totes aquelles persones que, ara fa cinquanta anys, van desafiar la dictadura i van fundar la seu territorial d'Òmnium Anoia. Pel que fa al premi col·lectiu d'aquest 2021, Òmnium Anoia va premiar l'entitat Dones Amb Empenta, que enguany celebra vint-i-cinc anys d'existència.
En nom dels fundadors, a més d'una carta d'Eroles -convalescent d'una operació- va intervenir Antoni Dalmau i Ribalta, que va recordar com varen ser els inicis i va mencionar aquelles persones que "van fer possible tirar endavant Òmnium Anoia". A més de mossèn Còdol, a l'acte es van recordar els membres de la primera junta d'Òmnium Anoia l'any 1970, formada per Manuel Miserachs i Codina, Eduard Eroles, Jordi Mateu i Lliró, Antoni Dalmau, Josep Marsal i Cortadellas, Ròmul Gabarró i Castelltort i Joan Serra i Caro. L'esposa de Manuel Miserachs, Adela Galtés, va rebre un ram de flors de la mà de l'actual president d'Òmnium Anoia, Pere Joan Vinós, en un emotiu recordatori de qui va ser el primer president de la història de l'entitat.
Reconeixement a Dones amb Empenta
Les Noces d'Argent de Dones amb Empenta rebien el premi col·lectiu del 2021 i van ser dues conegudes activistes, Nati Veraguas i Conxita Garrido, les que recollien el premi. Van fer una crida a defensar la llibertat "començant per la llibertat de dones, nenes i adolescents de viure en una societat lliure de violències masclistes". Els guardonats del 2020, Francesc Ricart i la representant de Teatre Nu, van fer per la seva part un discurs contundent en defensa de la llengua.
L'acte el va presentar la periodista igualadina Mar Martí i el va cloure la vicepresidenta d'Òmnium Cultural Clàudia Pujol, que va recordar que la seu anoienca és una de les més antigues de l'entitat, que enguany celebra seixanta anys de vida. Va amenitzar l'acte el músic Quico Tretze, que també va presentar un vídeo en defensa de la llibertat dels represaliats polítics amb una versió adaptada del 'Cant dels Ocells'.