TORNAR

Teatre, tradició, foc i tapes marquen la diada de Sant Bartomeu

24 d'agost

cultura
Dissabte, 25 agost 2012. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest divendres Igualada ha celebrat la diada del seu patró, Sant Bartomeu, amb tots els elements principals d’una important jornada de Festa Major. Els igualadins han participat exitosament als diversos actes programats.

Cercavila del Sant

Cercavila del Sant Foto: Aj. Igualada

Tronada. Foto: Aj. Igualada

Un dels primers actes on l’èxit ha estat absolut va ser la visita guiada al Museu del Traginer. Van ser molts els igualadins i igualadines que van voler assistir a la visita de l’antiga masia de ‘Cal Merdetes’, de fet les 150 invitacions es van exhaurir de seguida. Aquest any el Museu del Traginer també ha obert el bar solidari, situat a l’encreuament del carrer Creueta amb carrer del Sol, per oferir un nou espai de copes als ciutadans durant el cap de setmana de Festa Major, i ajudar d’aquesta manera, a recollir fons per salvar econòmicament el Museu.

A la mateixa hora que ‘Els Voladors’ disparaven els seus trabucs a la Rambla Sant Isidre, començava un altre dels actes on també es van esgotar les entrades: la funció de teatre 'El país del pa amb tomàquet', de la La companyia del príncep Totilau, a l’Aurora. Un espectacle adreçat a nens i nenes a partir de 3 anys, interpretat per les actrius Clara Dalmau i Mònica Torra, dirigides per Marc Hervàs, i coproduït pel Teatre de l'Aurora.

Durant la diada de Sant Bartomeu, els avis i les àvies de les residències també van gaudir de la visita dels gegants, el Ball de Cercolets i els seus músics. Els gegants de la ciutat però, no van sortir a la Cercavila del Sant, al igual que altres entitats de la ciutat. Una mostra tot plegat, de la vigent controvèrsia entre grups de cultura popular per a la participació en aquest acte. Per evitar aquests desacords, l’ajuntament d’Igualada elaborarà a partir de la tardor un protocol sobre cercaviles.

En aquesta jornada festiva tampoc hi van faltar els jocs tradicionals, l’exhibició de danses i balls parlats i la missa en honor a Sant Bartomeu, que va ser composta per Jordi Marcè.

Abans de la Cercavila del Sant es va inaugurar una exposició d’una certa nostàlgia: ‘Rambla amunt, Rambla avall. 100 anys passejant...’. Les fotografies conviden al públic a fer una passejada històrica per un dels carrers centrals i més emblemàtics de la ciutat. L’exposició es podrà veure fins el 16 de setembre.

A les 20h va tenir lloc un dels actes centrals de la festa de Sant Bartomeu: la cercavila del sant. Diverses entitats van recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat i per primera vegada després de 70 anys va tornar a desfilar la imatge del patró d’Igualada. Una reproducció de plata obra de l’artista Àlex Masalles. Sant Bartomeu tancava la cercavila acompanyat pels portadors d’honor, les autoritats de la ciutat, el Salero, i la Banda de Música d’Igualada.

Exitós Tasta el Rec

La diada es va tancar amb un dels actes d’èxit i que ja s’ha consolidat a la Festa Major: el Tasta el Rec, organitzat per La Coll@nada. Les 19 barraques que aquest any participen a la festa van obrir les barres de menjar i beguda amb tot tipus de tapes d’entre 1 i 3 euros. Gazpatxo, fideuà, mandonguilles amb suc, pinxos de carn, ous ferrats amb xoricets, sípia, patates braves, pizza, pinxos de fruita, cafès, cervesa, refrescos... són alguns dels plats que milers d’igualadins van poder degustar.

Els Ganxets, grallers del Baix Camp, van oferir un concert entre barraques on més d’un/a es va animar a ballar, com l’heureu i la pubilla de la Festa Major. I finalment els concerts del grup mallorquí Es Reboster i el valencià Aspencat van posar les notes finals a la diada de Sant Bartomeu.

Fotogaleries

Visita al Museu del traginer

Tronada

Exhibició de balls, Cercavila del Sant, versots parlats

Barraques


4 Comentaris

C

C.G.V

27 d'agost 2012.16:02h

Respondre

Igualadí, crec que la teva susceptibilitat no t’ha deixat llegir correctament el comentari del Deskoncertat, parla de la figura del sant i la devoció religiosa, no parla de balls ni castells.
De... Llegir més tota manera aquesta suposada recuperació de balls ja sabem que no és certa en molts casos perquè els cercolets i bastons bé que s’han continuat practicant. I els versots dels diables...ara n’hi ha dues representacions...curiós oi? Està bé sumar però...repetir? I si ara surt una altra colla de castellers a la ciutat? També hi tenen dret, oi o només poden existir els Moixiganguers?
Els igualadins realment estan Deskoncertats.

R

Roger

Igualada

27 d'agost 2012.10:03h

Respondre

Amic igualadí -igualadí, de què?-: hauria estat molt bé que s’hagués recuperat la moixiganga, perquè no era el mateix que els castellers. Els castellers van neixer per primera vegada a... Llegir més Igualada amb aquest grup que tenim avui. Abans Igualada no n’havia tingut. Sí, moixiganga.
D’altra banda, es parla de recuperar una tradició amb el sant. Sembla que algú l’ha documentada, però mai ha donat les fonts d’informació d’on ha extret aquesta tradició. És que les fonts d’informació són DV? Perquè pel que hem pogut veure, l’únic que s’ha pretès és copiar la festa de Vilafranca del Penedès, i a més amb molt desencert. Ja seria hora que facilités el Sr. Vilarrúbies les fonts històriques on explica al detall la celebració de la festa, amb les referències al sant en concret i la seva imatge.

i

igualadí

26 d'agost 2012.18:56h

Respondre

Amic deskoncertat, llavors també penses el mateix dels Moixiganguers ? Com que es va perdre de moixiganga no calia recuperar-la, oi ? En el fons era copiar a moltes d’altres ciutats que ja tenen... Llegir més colles castelleres, oi ?

D

Deskoncertat

26 d'agost 2012.13:16h

Respondre

M’agraden les tradicions, però si la tradició de treure el sant es va perdre fa molts d’anys, perquè el recuperem? per devoció o per tradició? si la festa ha esdevingut laica per voluntat... Llegir més del poble, perquè s’hi vol incorporar elements que simbolitzen la fe cristiana enlloc de potenciar-ne els festius?
Perquè la ciutat ha de venerar un sant de manera oficial si no tenim cap religió oficial?
Perquè hem de copiar el model d’altres festes majors? Que no tenim personalitat pròpia?
Ho pregunto a les AUTORITATS I ENTITATS... perquè facin una reflexió i encoratjo als joves que ho han promogut a que ho analitzin a fons, amb criteri propi i sense deixarse influir.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.