TORNAR

Tous es prepara per la 15a edició del Festival de Llegendes de Catalunya

El DeLlegendes se celebrarà del 4 al 7 de juliol a Sant Martí de Tous

cultura
Dilluns, 24 juny 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El Festival de Llegendes de Catalunya torna amb força per celebrar la seva 15a edició del 4 al 7 de juliol a Sant Martí de Tous. Un any més, els carrers i les places del petit poble de l’Anoia s’omplirà de màgia i històries encisadores. En total, seran més de 40 propostes per a tots els públics; teatre, dansa, música, titelles, presentacions de llibres, narració oral, la retransmissió d’un programa de ràdio en directe i cinema. Tot inspirat en llegendes i històries populars.

El poble de Tous, de poc més de mil habitants, es converteix de nou en la capital de les llegendes. Les històries populars i d’arrel cobraran el protagonisme de manera simultània en 13 espais del poble: el Castell, l’Ateneu, la plaça de l’Ajuntament, el Casal, l’Església, el Parc Bató, La Casa del Teatre Nu, la Sala Negra de la Residència del Teatre Nu, Cal Ton, Plaça Cabell d’Àngel, Fàbrica Cal Banyot, l’Espai Llegendes i el Cinema. A més, algunes de les creacions seran itinerants pels carrers i places del poble.

Hi ha propostes per a tots els públics. Hi ha propostes de carrer, de sala i itinerants. Totes les funcions de carrer són gratuïtes i les de sala tenen un preu popular de 3 euros i “L’apagada de misteri” que val 12 euros. Les entrades de les quals es poden adquirir a través de la web www.llegendes.cat

El festival comptarà amb creacions que fa temps que giren pel territori però, a més, moltes de les propostes seran estrenes i preestrenes d’espectacles amb els quals el deLlegendes ha participat en forma de coproducció, col·laboració o residències.

Com cada any, el “Racons de Llegendes” seguiran omplint els carrers de Sant Martí de Tous. En petits espais ubicats a diferents punts del poble, el visitant trobarà narradors i narradores que explicaran diferents llegendes.

La companyia local Teatre Nu, que assumeix per cinquè any consecutiu la direcció del Festival, i l’Ajuntament de Sant Martí de Tous consoliden el Festival de

Llegendes de Catalunya com un esdeveniment únic i referent als Països Catalans. La direcció enfoca el festival no tan sols com una manera de recordar el passat a través de les llegendes, sinó com una via per parlar també del present i el futur.

Creacions en residència i coproduccions

Un dels objectius principals del Festival de Llegendes de Catalunya és l’aposta pels espectacles de nova creació i les companyies emergents. L’organització ofereix la possibilitat a algunes companyies de fer residència a La Casa del Teatre Nu, per poder idear-hi, desenvolupar-hi i/o enllestir-hi les seves creacions. Sis dels projectes que formen part de la programació d’enguany s'han creat en residència a La Casa del Teatre Nu. Es tracta de "Fandango" de la companyia de dansa Inka Romaní,  "Només les Flors" de la companyia De Paper, "Escudellometro" de l'Embarral, "Bee" de la companyia de Liri, "Ara després nosaltres" de la cia de dansa La Propera i "Lilliput, jocs de fades" de Tombs Creatius.

Festival, vinculat amb el territori

Una de les línies en què se centra el DeLlegendes des dels seus inicis és la dels vincles amb el territori. El Festival manté el seu vincle amb Fira Mediterrània i enguany compartiran els muntatges "Fandango", "L'Escudellometro" i "Només les Flors".

També segueix col·laborant amb el Festival Càntut, amb qui comparteix la programació dels espectacles musicals "Udolç" amb l'Alba Careta i Henrio i  la proposta de cançons populars i de taverna que es fa al migdia a les taules dels dinars de dissabte i diumenge.

Llegendes al territori, el festival s’expandeix

En la mateixa línia de crear vincles amb el territori, l’any passat el DeLlegendes va fer un pas més enllà i va crear el “Llegendes al territori” que repeteix també aquesta any.

“Llegendes al territori” és una ampliació de la programació que s’avança uns dies per oferir un tastet del festival als petits municipis veïns d’Argençola i Bellprat.

Així, el municipi d’Argençola acollirà un tastet de llegendes el dissabte 29 de juny amb l’espectacle “Una carretada de llegendes” de la companyia La Guilla Teatre. El diumenge 30 de juny, el DeLlegendes estarà a Bellprat amb l’espectacle musical “Ball Folk del Pirineu”, un concert i ball de música tradicional del Pirineu amb el Trio Daura.

El voluntariat, un poble que fa seu el festival

Un any més, el festival comptarà amb la implicació d’un centenar de voluntaris i voluntàries que participaran en tasques logístiques i creatives. En aquest sentit, és gràcies a ells i elles que es poden dur a terme dues de les propostes més emblemàtiques del festival: la cercavila i l'apagada de misteri.

L’Apagada de Misteri, el moment més esperat

L’Apagada de Misteri, un dels moments més esperats dels quatre dies de festival és possible gràcies a la participació dels veïns i veïnes. Prop de 60 persones participen voluntàriament en la creació d’un espectacle de misteri, assajat setmanes abans.

Quan arriba la nit de dissabte, el nucli antic es queda a les fosques i s’il·lumina amb milers d’espelmes que col·loquen els mateixos veïns i veïnes per carrerons, cantonades i portals. L’espectacle és un recorregut amb diferents estacions que el visitant fa a peu. Cada parada és una escena d’una història de misteri i de llegenda. Un espectacle inèdit cada any.

L’Apagada de Misteri té un preu de 12 euros, no està recomanat per persones amb mobilitat reduïda, és per adults i no s’accepten animals de companyia. Les entrades poden adquirir-se a la web. Dies abans acostumen a quedar exhaurides.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.