//Plugins sense CDN ?>
La colla es va crear al juny de 2008, però va ser el novembre del mateix any que va ser ‘batejada’ per les colles de trabucaires de Cervera i de Manresa. Des d’aleshores, els trabucaires igualadins realitzen la seva diada al novembre, coincidint amb les festes de Sant Faust, la Festa Major d’hivern d’Igualada.
Així doncs, el primer acte de la diada serà una xerrada, que tindrà lloc el dimecres 13 de novembre a les 20h. del vespre a la sala de socis de l’Ateneu Igualadí. Amb el títol ‘Pólvora i patrimoni festiu’ l’historiador i arxivista igualadí Daniel Vilarrubias farà un repàs de diferents manifestacions festives relacionades amb el món de la pólvora, centrant-se en les tronades existents arreu del país i posant en valor la tronada que des de fa uns anys realitzen els trabucaires d’Igualada.
La tronada consisteix en un rec de pólvora, fet al terra, sobre el qual es dipositen uns mascles o morters i trons més petits que detonen al pas de la flama. És un acte de valor patrimonial de primer ordre, amb una espectacular i marcada personalitat. Una de les tronades amb més història i importància en l’actualitat és la de Reus. A Igualada, però, es té constància de la detonació de pólvora amb mascles ja al segle XVIII.
Daniel Vilarrúbias és un gran estudiós i divulgador del patrimoni en l'àmbit de la cultura popular i del folklore. És membre de la FESTHI i autor del llibre ‘El Ball de Diables d´Igualada (s.XV-XX). Un entremès dels temps medievals'.
També en el marc de la diada dels trabucaires, el diumenge 17 de novembre, es realitzarà la cercavila de Sant Faust, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat. Amb sortida a la plaça de Cal Font i arribada a la plaça de l’Ajuntament, a més dels trabucaires els Voladors hi participarà la colla de trabucaires de Cardedeu, de nova creació i que actuarà per primera vegada a la ciutat. A més, en la cercavila hi participaran diferents colles de cultura popular de la ciutat. En acabar la cercavila, a la plaça Pius XII hi haurà un vermut popular animat per colles de batucada.
Podeu obtenir més informació de la colla de trabucaires ‘els Voladors’ al web www.elsvoladors.cat o bé a través del perfil de l’entitat a les xarxes socials.