//Plugins sense CDN ?>
Segons diu la història, fa més de 410 anys la imatge del Sant Crist d'Igualada va suar sang. Des d'aleshores la devoció i la tradició creada a l'entorn de l'efemèride porta a molts igualadins i igualadines, a sortir en processó el dimarts de Pasqua, pels carrers de la ciutat en homenatge al sant crucificat. Per a molts, el dimarts del Sant Crist és un dia més de vacances, altres igualadins s'afegiran al seguici. La processó serà a 2/4 de 7 de la tarda i els actes seguiran dimecres amb la cloenda de les festes.
Els priors del Sant Crist d'Igualada han convidat a tota la ciutadania a participar dels actes religiosos que es duen a terme a la ciutat i en especial el dimarts, 2 d'abril, dia de la Festa del Sant Crist.
Aquesta és la programació prevista:
Divendres Sant, dia 29 de març:
A les onze del matí, a l’església del Roser, Viacrucis en commemoració de la suor de sang. Els cants aniran a càrrec de la Coral de Santa Maria, que dirigeix Coni Torrents. Acompanyarà a l’orgue, Isidre Solé.
Dilluns de Pasqua, dia 1 d’abril:
A les vuit del vespre a la Basílica de Santa Maria, Vespres solemnes i Eucaristia presidida per mossèn Jordi Castellet. S’encarregarà dels cants el Cor de Vespres, dirigit pel Isidre Prat.
Dimarts de Pasqua, dia 2 d’abril, festa del Sant Crist d’Igualada:
A les onze del matí, a la Basílica, solemne concelebració Eucarística presidida per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, acompanyat de sacerdots i religiosos igualadins i forans. La Schola Cantorum, dirigida per Josep Miquel Mindán, acompanyada a l’orgue per Lluís Victori, tindrà cura dels cants. Dirigirà el poble Florenci Oliva. Després de la comunió Fina Tomàs i Tort, acompanyada a l’orgue per Lluís Victori, ens oferiran la interpretació del sonet verdaguerià “A Igualada, en el centenari del Sant Crist”, musicat per Daniel Mestre. En acabar, benedicció solemne i cant dels Goigs al Sant Crist.
Seguidament, i a la mateixa Basílica, concert a càrrec del conjunt instrumental i vocal “Brevis et Solemnis”, també sota la direcció de Josep Miquel Mindan, que ens oferirà un repertori Marià del barroc europeu.
A dos quarts de set de la tarda, processó d’homenatge a Jesús Crucificat que recorrerà el següent itinerari: Santa Maria, plaça de l’ Ajuntament, carrer de l’Argent, Plaça de la Creu, carrer Garcia Fossas, rambles de Sant Isidre i General Vives, carrer de Sant Jordi, plaça del Rei, carrer del Roser. A l’església del Roser es cantarà el sonet, a càrrec de Fina Tomàs i Tort, acompanyada a l’orgue per Gina Miranda i Aranda. Seguidament a la Plaça Pius XII, actuació de Bitrac Dansa amb l’escenificació reduïda de la Moixiganga d’Igualada, després de la qual el poble i les banderes gremials i d’entitats precediran al Sant Crist en la seva entrada a la Basílica de Santa Maria.
En acabar, a la Basílica, veneració de la Imatge i Eucaristia, presidida pel P. Miquel Guillén, superior de la comunitat de pares josefins. Ens acompanyarà la Coral de Santa Maria, dirigida per Coni Torrents. A l’orgue, Lluís Victori i dirigirà el poble Florenci Oliva.
A tres quarts de vuit del vespre a la Plaça de l’Ajuntament, ballada de sardanes amb la Cobla Lluïsos de Taradell.
Dimecres de Pasqua, dia 3 d’abril:
A les vuit del vespre, a la Basílica de Santa Maria, hi haurà la cloenda de les festes amb una Eucaristia presidida per Mn. Josep Massana, rector de la Basílica. Ens acompanyarà la Coral de Santa Maria, dirigida per Coni Torrents i, a l’orgue, Isidre Solé. Monitor de cants, Florenci Oliva.
En acabar, es retornarà processionalment la Imatge a la seva capella.
NOTES
Es lliurarà a tothom el dimarts de Pasqua, en l’Ofici i en la veneració de la Imatge, un punt de llibre. El dibuix és obra de l’artista igualadí Pere Noguera i Claramunt, mentre que el text és obra de l’escriptor igualadí Carles Maria Balsells i Castelltort.
Es recomana per a la processó, proveir-se de fanalets per tal de no embrutar el terra dels carrers de l’itinerari.
Aquests fanalets poden adquirir-se a l’establiment Cereria Eugènia, al carrer Sant Cristòfor.
Durant la processó del dimarts a la tarda, farà l’acompanyament musical la Banda de Música d’Igualada.
Es pot consultar el text de les declaracions del fet de la suor de sang del Sant Crist d’Igualada en la primera història publicada l’any 1736 “La Sagrada y Prodigiosa Imagen del S. Christo de... Llegir més la Villa de Igualada”, del Dr. Joan Padró i Serrals; en la reedició i millora d’aquesta obra per Jaume Gomis i Galtés, l’any 1852; En el llibre “El Sant Crist d’Igualada” escrit per Romuald M:. Díaz i Carbonell, igualadí, monjo de Montserrat l’any 1965, i la seva segona edició l’any 1989; i en el llibre “ A l’entorn del Sant Crist d’Igualada, cronologia dels fets històrics, socials i religiosos (1590-2009)” de Joan Farrés i Florensa, editat l’any 2009.
El fet de la suor de sang del Sant Crist d’Igualada forma part de la nostra història.
Molt bona informació sobre els actes del Sant Crist d’Igualada. Llàstima, però, que al principi tracteu el fet de suor de sang del Sant Crist com a llegenda (segons el diccionari de l’IEC,... Llegir més narració popular d’esdeveniments sovint amb un fons real, però desenrotllat i transformat per la tradició), quan es tracta d’un fet corroborat, testimoniat i certificat històricament per diferents igualadins i forans pertanyents a diferents estaments socials: metges, religiosos, polítics, poble... Un fet real i històric no se’l pot qualificar de llegenda.
Redacció Anoiadiari
30 de març 2013.16:02h
Moltes gràcies pels comentaris! Realment no era adequat parlar de ’llegenda’ tenint en compte els fets documentats. Correcció feta!