//Plugins sense CDN ?>
Una mica d'història
La Fira de Reis d'Igualada és de les més antigues de Catalunya. Se'n coneix la tradició des del 1373, quan es podia celebrar només com a privilegi atorgat pel rei. Aleshores durava sis dies, amb l’acostumat guiatge i seguretat pels que venien de lluny per exposar o per comprar. Com que pels dies, era una competència amb la Fira de Piera, es va traslladar una temporada al Dilluns de Pasqua de Resurrecció(llavors s'anomenava la Fira d’Aparici), però més tard es va tornar a traslladar a la Diada de Reis .
Els Mostafàs eren, dues autoritats (més tard una sola) que s’elegien com els consellers, i els corresponia fer complir les ordenacions municipals, fixant el lloc precís per a cada mena de mercaderia, el blat a la plaça del blat, les cabeces o bulbs de safrà i les glans a la plaça Nova (de la casa Sagrera fins el Cementiri Nou), els brins de safrà, salses i altres mercaderies a la Plaça Vella les de les Pescateries.
Llavors la Fira s’especialitzava en planters (ceps i arbres), llavors, eines de conreu i animals. Es tenia molt en compte la Crida de la Fira, ja que per festes de sant Bartomeu ja s’anunciava.
La Fira, avui
La ciutat d’Igualada es converteix, per la festa de Reis, en punt de trobada del pagesos, agricultors i gent d’arreu de la comarca de l’Anoia i de les rodalies.
La llargada del passeig se separa en planters, artesans i venedors ambulants ocupant una superfície de més de 12.000m2. Solen acudir-hi uns 350 expositors i s'hi estan tot el matí, fins ben entrades les 3 de la tarda.
És a les 6 del matí, però, quan una vintena de persones de l'entitat de Fira d'Igualada, s'encarreguen d'anar distribuint els expositors que arriben amb les parades i els productes, els separen en planters, artesans i venedors i els van ubicant al llarg del passeig perquè quan arribi la gentada tot estigui apunt i al seu lloc.
És una de les fires més assenyalades per la tradició que porta ser l'endemà de la cavalcada de Reis, i enguany, una vegada més la podrem gaudir.