TORNAR
PUBLICITAT

Els Traginers volen mantenir el format bàsic dels Tres Tombs de cara al futur

Repliquen que, malgrat les queixes d’alguns col·lectius, se segueix de manera estricta el protocol de benestar animal que fixa la Generalitat

cultura
Dimecres, 20 gener 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Antic Gremi de Traginers d'Igualada ja posa la vista en el seu Bicentenari, el 2022. Són l'entitat més antiga d'aquest tipus documentada al nostre país i en dotze mesos celebraran un aniversari del que ben poques institucions poden presumir. Ara bé, la festa i les celebracions poden estar condicionades per la situació socioeconòmica i sanitària, que enguany tan ha afectat a l'agenda festiva.

La presidenta de l'Antic Gremi de Traginers, Montse Argelich, afirma que "la Junta ja treballa en els actes del Bicentenari. L'entitat i els associats hi arribem amb ganes i il·lusió" i que es farà "un gran esforç" per preparar l'efemèride. Que s'hagin pogut mantenir els actes, en un format simbòlic, ha estat una notícia positiva i una injecció de moral. Actes que per primer cop s'han fet sense animals. Un format que s'ha decidit per la situació de pandèmia, però que coincideix en el temps amb les crítiques de sectors animalistes. Argelich subratlla que "els Tres Tombs tenen en vigor un protocol de benestar animal avalat per la Conselleria: el Reglament de Seguretat i Protocol de Benestar Animal". La projecció de la festa cap al futur "ha de ser amb animals: no veiem una festa sense els cavalls. És difícil predir el futur, però ens agradaria mantenir-los, amb totes les mesures de protecció, és clar".

La presidenta del Gremi reivindica que "la gent del Gremi estima aquests animals que porten a la festa. Als Tres Tombs, l'organització es reserva el dret a expulsar qui no tingui una cura adequada i incompleixi el protocol. El percentatge de gent que no ho fa bé és ínfim. El dia de la festa, tenim un veterinari contractat que fa el seguiment, així com una ambulància per les persones". El protocol està elaborat "amb aportacions de la Facultat de Veterinària-Universitat Autònoma de Barcelona".

Conjuntura difícil

Argelich declara que "la majoria dels nostres associats mantenen els cavalls i animals de càrrega per tradició, només un petit percentatge els utilitza per a la seva activitat econòmica, sigui agrícola o vinculada a les hípiques. La majoria de persones que mantenen cavalls només per fer Tres Tombs, que ho fan seguint la història de la seva família, en la conjuntura actual de crisi, potser se'ls farà difícil mantenir una activitat voluntària".

Tot i que enguany ja no hi haurà més actes al carrer, resten unes quantes activitats a l'agenda. Hi ha els concursos de dibuix que acolliran les escoles i una exposició dels quaranta anys del concurs fotogràfic dels Tres Tombs -que coincidirà també amb l'efemèride dels noranta anys de l'Agrupació Fotogràfica-, que mantindran viva l'activitat cultural al voltant de l'Antic Gremi, que ha ajornat algunes de les accions fins que remeti l'actual onada de COVID-19.

La projecció cap al futur

Els Tres Tombs d'Igualada reuneixen diversos reconeixements en l'àmbit cultural i de tradició festiva -els darrers, la Creu de Sant Jordi i ser Festa Tradicional d'Interès Nacional-, però de moment no es plantegen obtenir cap nova certificació, però sí "cercar una unificació de criteris amb altres festes i optimitzar els criteris d'autenticitat i qualitat, tant en els carruatges com en la indumentària dels participants" així com en el benestar dels animals que hi prenen part. Per celebrar el Bicentenari, Igualada serà la capital catalana dels Tres Tombs l'any vinent i, per primer cop, hi haurà dos Tres Tombs, els de gener i els de la cloenda de les festes, el mes de maig.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.