TORNAR

Els tresors artístics i històrics de l'Anoia obren aquest cap de setmana

Les Jornades Europees del Patrimoni permeten conèixer gratuïtament joies com el castell de Claramunt

cultura
Dissabte, 27 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'imponent castell de la Pobla, la revifada Cotonera o l'entorn medieval deCalaf són algunes de les visites guiades que s'han organitzat avui i demà en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. Totes són activitats gratuïtes que es fan per posar en valor el patrimoni històric que tenim

Els principals actius monumentals de l'Anoia, com el castell de Claramunt, els castells de l'Alta Anoia, la Cotonera o la Tossa, estaran oberts al públic aquest cap de setmana per a visites gratuïtes. Com cada setembre, les Jornades Europees del Patrimoni representen una gran oportunitat de donar a conèixer les construccions i monuments més interessants del nostre entorn. Dissabte i diumenge es mostraran al públic aquests elements que són història viva de la comarca i de Catalunya.

La joia més ressonant de l'Anoia que es podrà visitar és el castell de Claramunt. El dissabte 27 i el diumenge 28 la visita guiada al monument serà gratuïta. L’horari d’obertura de la fortalesa serà de les 10 del matí a les 2 del migdia i de les 4 a les 7 de la tarda. El Castell de Claramunt és el principal atractiu arquitectònic, històric i turístic de la Pobla. Les seves primeres fases són del segle X i té una extensió de 5.404 metres quadrats. Corona un turó de 461 metres des del qual es pot veure una part molt important de l'Anoia i la Conca d'Òdena. La fortificació forma part del Patrimoni de la Generalitat. És un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de la comarca de l'Anoia. Les fortificacions del nord de la comarca també es podran visitar. És el cas del castell de Boixadors, a Sant Pere Sallavinera, que estarà obert el dissabte dia 27 de setembre de 10 a 2 i de 4 a 6. S'hi duran a terme visites guiades de 45 minuts al Castell, d'origen medieval, documentat des de l'any 1085. Es troba situat al turó de Boixadors, a 848 metres d'alçada. Es podrà visitar el conjunt format pel castell i l'església romànica, que mereixen una gran atenció. El castell, per la seva altitud, és visible des de gairebé tots els punts de l'Alta Anoia i es troba envoltat d'una gran massa forestal, la qual cosa el converteix en un lloc ideal per gaudir dels colors del paisatge. Durant el dissabte, hi hauran visites guiades també a Calaf, per conèixer el castell, les muralles i portals, les esglésies i la plaça porticada. El punt de trobada serà també l’Oficina de Turisme a 2/4 de 12 del migdia. A la tarda, a 2/4 de 5, hi ha programada una altra visita guiada al castell.

La Tossa, visites dissabte i diumenge

A Montbui, hi ha previst un passeig per la riba de l'Anoia, per conèixer el passat adober, a partir de 2/4 de 12 del dissabte. El mateix dissabte, dissabte, entre les 5 i les 7 es farà una visita al voltant de la fortificació del castell de la Tossa i a l’entorn del conjunt pre-romànic del popular cim montbuienc. I el diumenge 28, entre les 2/4 de 12 i la 1, tindrà lloc una altra visita guiada a l'emblemàtic cim, amb un recorregut en el qual es podrà veure l’Església de Santa Maria de Gràcia, la torre de defensa, la sala d’eines del camp, la casa dels castellers, el Mirador del Salt de la Doncella, la vegetació de l’entorn i l’exposició actual.

A Igualada, la Cotonera i 'Fulgentia'

El dissabte, a les 11 del matí, a la basílica de Santa Maria es podrà visitar l’exposició 'Fulgentia', formada per objectes litúrgics i el retaule major de Santa Maria. Es tracta d’una visita guiada a l’exposició de calzes, copons, creus i altres elements, que figuren entre les millors obres de l’orfebreria catalana. Aquesta activitat s’organitza de manera conjunta des de l’IMC - Museu de la Pell amb la col·laboració del CECI i de la parròquia de Santa Maria. L’endemà diumenge, a les 12 del migdia, hi ha programada la visita guiada a la fàbrica de la Igualadina Cotonera, una de les primeres fàbriques tèxtils d’Igualada, pionera de la Revolució Industrial a Catalunya.



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.