TORNAR

Trobat a Prats de Rei un dels conjunts de ceràmica grega més importants del país

Avui finalitza la campanya d'excavacions als Prats de Rei

cultura
Divendres, 30 agost 2013. 07:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Avui finalitza als Prats de Rei la campanya d'excavacions que ha deixat al descobert l'oppidum ibèric de l'antic nucli de Sikarra, un centre poblacional amb una gran rellèvància a l'època i amb un potencial econòmic molt important. Les restes arquitectòniques i ceràmiques trobades durant les excavacions corroboren aquesta teoria. S'han trobat restes de ceràmica grega que conformen un dels conjunts més importants de Catalunya, després dels trobats a Empúries.

Un dels arqueòlegs fent feines de localització de materials. Foto: Jaume Ortínez

Les excavacions es situen davant de l'església de la mare de Déu del Portal. Foto: Jaume Ortínez

Excavacions als Prats de Rei, aquesta setmana passada. Foto: Jaume Ortínez

L'equip d'arqueòlegs treballant en la muralla. Foto: Jaume Ortínez

El nucli de Sikarra era un centre neuràlgic molt important que dominava la Catalunya central. Les troballes fetes en el jaciment mostren que es tractaria d'un nucli molt important pel que fa al comerç i un centre neuràlgic per entendre l'organització de l'interior de Catalunya en l'època ibèrica. Les troballes són d'una importància cabdal. Fins al punt que l'equip d'arqueòlegs, dirigits per Natàlia Salazar, considera que caldria replantejar de nou la història de l'organització política i territorial de la zona en aquesta època. L'excavació es va iniciar arran del descobriment d'una muralla i un fossat que daten del segle VI- VII aC.una de les poques muralles d'època ibèrica antiga que s'han descobert a Catalunya .

Restes ceràmiques gregues

Durant les excavacions, han sortit a la llum, en el fossat de la muralla una gran quantitat de material ceràmic d'època grega (segles V i VI A.C) i de molta qualitat. Això, segons ha explicat Natàlia Salazar a Anoiadiari, demostra que el nucli de Sikarra 'comercialitzava amb els grecs a través d'Empúries, i que hi havia una èlit al municipi que comprava aquests productes fets als tallers de la regió d'Àtica, amb capital Atenes, i els feia servir com a vaixella de luxe'. 'Aquestes restes, de 2.600 anys d'antiguitat, constituirien un dels conjunts de ceràmica grega més importants de Catalunya, després de les trobades a Empúries'- ha explicat Salazar.

Troballes de l'època romana

La campanya d'excavació també ha tret a la llum importants troballes de l'època romana . En els primers nivells del jaciment es van trobar peces d'unes columnes de grans dimensions que formarien part d'una edificació d'ús públic, i que encara que no es pot afirmar amb seguretat, podrien correspondre a temple o a algun edifici de representació del fòrum.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.