TORNAR
PUBLICITAT

Un Txèkhov molt particular arriba al Teatre de l'Aurora

Una obra que explora les relacions de sis personatges únics

cultura
Dimecres, 19 novembre 2014. 03:00. Jordi Còdol Montagut.
D'un cop d'ull

La sala alternativa d'Igualada programa un Txèkhov 'sui generis'. Dosis d'humor i drama a parts iguals, treball i ociositat també a parts iguals en una hisenda russa del segle XIX. Imprescindible. Entra en el sorteig de dos 2x1 per veure 'Vània'

'Vània', l’adaptació de 'L’oncle Vània', d’Anton Txékhov, és un dels grans èxits de la temporada al nostre país. Després del seu sorprenent èxit amb Stockmann, l’aplaudida versió d’'Un enemic del poble' d’Ibsen, la companyia Les Antonietes repeteix èxit amb l’adaptació més moderna, original, divertida i optimista d’un dels grans clàssics del teatre universal. Un treball que consolida el segell personal d’aquesta jove companyia que ha irromput amb força en l’escena catalana: agafar grans clàssics, passar-los pel sedàs de la modernitat per fer-los més diàfans i extreure’n l’energia, la força i l’essència més atractiva per al públic contemporani. Amb aquesta obra Les Antonietes han aconseguit el reconeixement unànime del públic i la crítica. Una oportunitat excepcional per veure, aquest cap de setmana a Igualada, un dels grans èxits de la temporada.

L’oncle Vània és l’obra en què Txèkhov millor reflecteix la Rússia més decadent i grisa. Les obres del dramaturg rus i les adaptacions que se n’han fet fins ara són obscures i pessimistes. Vània es situa a mig camí entre el respecte per l’original i un lifting actual del clàssic, potenciant el costat més irònic, divertit, optimista i vitalista del text, que habitualment s’ha portat a escena amb un to pessimista i gris. Sense perdre els valors originals del text, Les Antonietes el porten a l’escenari en texans, telèfons mòbils i música en alta fidelitat.

Uns excel·lents Pep Ambrós, Annabel Castan, Bernat Quintana, Mireia Illamola i Arnau Puig, donen vida als sis personatges que viuen en una hisenda, la meitat de renda i a les aparences i l’altra meitat treballant durament per tirar endavant aquesta farsa. En un clima tediós, sempre regat en vodka, ben aviat sorgiran la indignació i l’odi, que s’accentuaran pels entrellats d’un triangle amorós no correspost.Oriol Tarascón, director de l’obra, explica que “és una obra plena d’humor, una obra d’amors creuats i desitjos no correspostos, grans esperances i somnis per canviar la realitat que ens rodeja, amb la ironia i el sarcasme habituals de Txèkhov, que ens fa riure de les nostres pròpies frustracions i sembla plantejar-nos un dilema: ¿Resignar-se o reaccionar? Ens planteja uns personatges enfangats en una lluita amb si mateixos per poder trobar algun element d’esperança on agafar-se”.

Obra immortal

Publicada a finals del segle XIX, 'L’oncle Vània' manté la seva vigència, encara més amb l’adaptació que n’han fet Les Antonietes. El seu director assenyala que “l’avorriment i l’absurd de la vida d’uns personatges a la Rússia de començaments del segle passat no ens cau tan lluny, en aquest moment on sembla que els ideals de la nostra societat, uns ideals d’un món més culte, més noble, més just semblen un miratge. Txèkhov, però, té l’habilitat de posar la seva atenció en els detalls més insignificants dels nostres personatges. Com mengen, com riuen, com ploren. Aleshores la realitat es deforma i pren uns tints d’humor i ironia, que alleugereixen la situació dramàtica. Els seus personatges no es resignen a ser absurds i avorrits com la seva vida, sinó que en l’intent de sortir d’aquest estat creen una acció vertiginosa al seu costat que ens arrossega a nosaltres mateixos a l’alliberament”.

Amor, odi, gelosia, frustració, desesperació... Els actors fan seves les emocions d’uns personatges que, gràcies a la proximitat entre els actors i els espectadors que es viu al Teatre de l’Aurora, es transmeten creant complicitats i empaties. Josep Maria Ribaudí, espectador del Teatre de l’Aurora que forma part de la Comissió de Programació del teatre, encarregada de fer propostes per al disseny de la programació, defineix 'Vània' com ”Un txékhov divertidíssim i optimista”.

Les representacions seran divendres 21 i dissabte 22 de novembre a les 9 del vespre, i diumenge 23 de novembre a les 7 de la tarda. Les entrades (15 euros i 12, amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075, els dijous, de 7 a 8. Més informació a www.teatreaurora.cat.   


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.