TORNAR

Txell Feixas és la pròxima convidada de les Converses de l'AnoiaDiari

L’excorresponsal a l’Orient Mitjà, autora del gran èxit ’Dones valentes’, acaba de publicar ’Aliades’, un dels llibres destacats d’aquest Sant Jordi

cultura
Dimecres, 5 abril 2023. 08:32. Redacció AnoiaDiari.

Després de les xerrades amb Juan Carlos Unzué i Xesco Reverter, el cicle 'Converses' de l'AnoiaDiari d'aquest any continua el pròxim dimecres 19 d'abril, amb un diàleg amb la periodista i escriptora Txell Feixas. L'acte es farà a 2/4 de 8 de la tarda, al Teatre Municipal Ateneu, d'Igualada, i serà conduït per la periodista igualadina de Catalunya Ràdio Carla Verdés Enrich. És gratuït i obert a tothom, però l'organització recomana reservar prèviament la localitat a través del portal tiquetsigualada.cat

Txell Feixas (Mediona, 1979) és periodista. Ha treballat com a corresponsal a l'Orient Mitjà des de Beirut per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En aquesta etapa professional ha cobert la guerra contra Estat Islàmic a l'Iraq, la caiguda del Califat des de Rojava i les Marxes pel Retorn a la Franja de Gaza, entre altres esdeveniments de primer ordre a la zona. Abans també va seguir el segrest dels voluntaris de Barcelona Acció Solidària reivindicat per Al-Qaeda a Mauritània o la crisi humanitària a la tanca de Ceuta amb el Marroc. És l'autora del llibre Dones valentes (Ara Llibres, 2020), on dona testimoni de les lluites de les dones en conflictes de l'Orient Mitjà.

'Aliades. Les nenes de Xatila desafien les regles del joc'

Fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s'hi poden obrir escletxes d'esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d'un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d'honor.

La Txell Feixas i Torras va ser testimoni dels primers passos de l'equip i una dècada més tard de la seva creació torna al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l'entrenador volia salvar la seva filla d'un abisme a tocar. Veurem si la Razan es va deixar rescatar pel seu pare i també resseguirem els camins vitals que han traçat les seves companyes. Totes elles enfrontades al pitjor equip rival: el de les violències masclistes.

Si a Dones valentes la periodista retrata lluites feministes individuals, en aquest llibre fa un pas endavant per mostrar-nos com les noves generacions de dones de l'Orient Mitjà sobreviuen gràcies a una xarxa de complicitats. Les protagonistes d'aquesta història han descobert que poden somiar si algú els explica que és possible i que poden ser les nenes que vulguin ser perquè, senzillament, hi tenen dret.

Sobre aquest llibre, l'escriptora Marta Orriols ha assenyalat que "Feixas té la capacitat de trobar històries als marges, amagades en aquells racons als quals sovint preferim no mirar; les recull amb cura per no alterar-ne l'essència ni el factor humà que les protagonitza i les fa brillar amb un periodisme que no admet paternalismes. Si la història s'explica amb la mirada de la periodista Txell Feixas, el rigor i la humanitat queden garantits", i el periodista Xavier Grasset, al Més 324, va manifestar que es tracta "d'un llibre i un testimoni brutal explicat des del coneixement".

'Dones valentes''

"Com és que Txell Feixas Torras pot ensenyar-nos tantes històries i tan descomunals, tan portentoses, tan honorables, tan transcendents, i totes, totes, protagonitzades per dones? Fàcil: perquè Txell Feixas Torras les veu. Perquè les vol veure. Perquè a ella les vides de totes aquestes dones valentes no se li han fet transparents, quan se les ha topades a Beirut, a Gaza, a Rojava, al Kurdistan iraquià, a Síria", escriu Gemma Ruiz Palà, al pròleg del llibre.

En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat. De vegades, la lluita és per la pura supervivència; d'altres, una lluita conscient i organitzada —política— per guanyar i defensar drets tan bàsics com el dret a néixer, el dret a avortar, el dret a una educació, a una feina digna, a defensar-te de qui et vol destruir, a conservar allò que encara no t'han pogut manllevar... El dret, en resum, a existir.

La mirada de la periodista Txell Feixas Torras, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Orient Mitjà, és sensible a les històries de les dones valentes i anònimes que potser no troben espai als informatius, però que commouen, empoderen i expliquen millor que cap altra notícia els canvis que vindran i que fa temps que truquen a la porta dels països àrabs.

Col·laboradors

La conversa amb Txell feixas s'organitza amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, del Teatre Municipal Ateneu, l'editorial Ara Llibres, Llegim...? Llibreria i de les empreses i entitats: MIPSComercial GodóPel i Ploma, Printhing, LabinBernadet LogisticsDorsanCurtidos BadiaELMAigua de RigatCalaf GrupGràfiques VilanovaServisimóRecStoresConsorci Sociosanitari d'IgualadaÀuria GrupÀrea Publicitat4M VisualLa SalaEventsCol·legi de Periodistes.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.