TORNAR

El 'Valor afegit' de TV3 tracta el projecte de Copons per renéixer a partir de l'escola

”Un poble, si hi ha escola, hi ha canalla; i si hi ha canalla, hi ha vida”

cultura
Divendres, 17 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El programa d'economia 'Valor afegit' de dimarts va treure el cap a Copons en la seva darrera edició. El despoblament i la manca de finançament són alguns dels problemes d'aquests municipis, tot i que al llarg del programa es van obrir finestres esperançadores com el model d'escola del poble anoienc.

L'Anoia és una de les comarques de Catalunya i en concret de la demarcació de Barcelona on hi ha més micropobles, és a dir, municipis de menys de 500 habitants. Un d'ells és Copons i a la població de l'Alta Anoia es va desplaçar l'equip de TV3 per gravar una edició de 'Valor afegit' centrada en els micropobles. El format de la televisió catalana va tractar la problemàtica dels ens municipals que tenen molt territori, pocs habitants i han de vetllar amb un finançament insuficient per la sostenibilitat d'una gran superfície. Cesc Salamé, alcalde del municipi, i Jordi Pons, director de l'escola, expliquen en aquest reportatge com una de les claus per canviar el signe i el futur de Copons és portar el centre educatiu a la rectoria, a més d'impulsar la construcció de 30 habitatges nous.

'Valor afegit' va recordar l'esplendor de Copons el segle XVIII, amb els comerciants que van recórrer tota la Península i van fer fortuna. Encara en queda l'empremta amb la configuració del poble: "cases grans, mansions, que fan difícil la seva venda perquè vingui gent" explica Salamé "i revertir el despoblament". 

En aquest punt, l'alcalde comenta les dificultats perquè el departament d'Ensenyament col·labori financerament en la rehabilitació de la Rectoria per portar-hi l'escola. Salamé considera que "l'escola és un servei estratègic" perquè hi hagi famílies que vinguin a Copons i que també s'hi quedin. Un poble on hi ha escola, hi ha canalla, i si hi ha canalla, hi ha vida".

Durant el programa també intervé Jordi Pons, que explica casos de famílies que han fet cap a Copons pel projecte educatiu. "Tenir un projecte educatiu potent és important pels pobles si volen que la gent s'hi estigui" comenta. Ara esperen que amb la rectoria es tingui a tots els alumnes en un sol edifici i no en tres, com fins ara. Pons també dóna a conèixer el sistema que apliquen, per projectes i centres d'interès, que ja va apuntar a Anoiadiari fa dos anys. Les càmeres també segueixen algunes de les classes dels alumnes, que surten als carrers del poble per fer algunes matèries. 

Remuntar el poble té altres hàndicaps: "no es pot viure sense cotxe" expliquen els testimonis del poble i amb una població envellida "només hi ha consulta mèdica tres cops per setmana". En aquest cas, cal desplaçar-se a Igualada i aquí apareix un altra taló d'Aquil·les, el transport. Salamé recorda que "no som prou atractius per les grans companyies, i això es nota també en la banda ampla que tenim aquí a Copons, que és banda estreta de fet: 3 MB".

El finançament dels serveis és un altre dels maldecaps del municipi. Depenen en gran part de les transferències de Generalitat i Estat espanyol, com també de programes de la Diputació. I amb tot, hi ha equipaments que són deficitaris com la piscina. Serveis que "no són bàsics ni obligatoris, però que les taxes han de cobrir el cost". 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.