TORNAR
PUBLICITAT

'La Vanguardia' escull Vic per presentar-hi l'edició en català i posa la ciutat com a exemple de tradició i innovació

El diari va ser fundat pels igualadins Bartomeu i Carles Godó

cultura
Dimarts, 1 març 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Vanguardia, l'històric diari fundat pels igualadins Bartomeu i Carles Godó, va presentar ahir oficialment la seva nova edició en català, que sortirà als quioscos al maig. I, per fer-ho, va escollir la ciutat de Vic, entesa com a ciutat 'sinònim de tradició i sentit comú', però també de 'ciutat innovadora', segons el director del rotatiu, José Antich. Vic i La Vanguardia, La Vanguardia i Vic: 'Essent la capital catalana de la tradició i del sentit comú, guarda un cert paral·lelisme amb La Vanguardia, que també és sinònim de tradició i sentit comú, d'empresa familiar, però que també és el mitjà que més ha canviat en els darrers trenta anys i que, quan ha calgut, ha aixecat la veu sense que li tremolessin les cames. Ser tradicional és la millor base per ser innovador', va assegurar Antich.

El director va lloar la ciutat de Vic perquè ha sabut mantenir les arrels catalanes i, alhora, disposar d'una Universitat i d'un empresariat que l'han dinamitzada. El propi alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (UDC), va confessar-se sorprès perquè el Grupo Godó hagués escollit Vic per a fer-hi la presentació pública de la nova edició -'em pensava que es faria a Barcelona'-, però des de l'empresa li van explicar que Osona és la comarca on hi ha un percentatge més elevat de subscriptors del diari. 'Osona és el rebost del catalanisme. Som una societat de tradició, però també d'innovació, som una ciutat que vol estar en el futur del nostre país. I La Vanguardia, encara que fos escrita en castellà, era un diari català, perquè parlava de Catalunya des de Catalunya. Ara, el diari he evolucionat al costat del país', va raonar.

Des del seu punt de vista, l'edició en català era 'un deute que La Vanguardia tenia amb el seu país. El nostre país és Catalunya, la nostra única llengua és el català. Estem reconstruint la nostra nació, lluitant per ser ferms i per mantenir l'esperit, i tot això vol dir mantenir viva la nostra llengua. I La Vanguardia en català és important per tot això.'

'Demanda social'

Amb l'edició en català, el Grupo Godó 'respon a una demanda social i, fins i tot, empresarial. I també de país. D'un país, Catalunya, que vol tenir un lloc al món, un lloc al món sense negar-nos res del que som', segons que va explicar ahir Antich. Segons ell, 'som catalans i, alhora, universals', i aquesta nova edició del periòdic centenari permetrà refermar 'el compromís amb el país i amb les seves aspiracions'. 'No renunciem a res', va reblar.

El periodista Francesc-Marc Álvaro també va apuntar: 'La Vanguardia nasqué amb la Renaixença, un moment important d'esperança. Ara som en una nova renaixença, basada en la defensa dels interessos dels catalans. En aquesta nova etapa, La Vanguardia reneix en català'. I, en fer-ho, 'apunta que el país està canviant, i ho fa cap a un escenari de més llibertat. La societat catalana ha perdut moltes pors: tenim al cap la gran manifestació del 10J, l'editorial conjunta en defensa de l'Estatut i tots els moviments cívics de base que planten cara, i que ens diuen que els catalans no ens hem de resignar, que no hem de ser ciutadans de segona, sempre espoliats i posats sota sospita. Aquest és el marc històric en què reneix La Vanguardia'.

L'edició en català arriba precisament quan el diari compleix 130 anys de vida. 'Era una assignatura que teníem pendent, tranquil·lament pendent', va reconèixer Antich, que alhora va recordar que 'amb l'exitosa fórmula de RAC1 ja hem demostrat que podem connectar amb la societat catalana en català'. I, en l'àmbit estrictament personal, va assegurar: 'A la vida hi ha encerts i errors, però també hi ha aquell instant en què un creu que els anys de feina han valgut la pena. Els puc assegurar que aquest és un d'aquells moments.'


1 Comentaris

R

Roger

1 de març 2011.18:25h

Respondre

Bona notícia,

ara els entendrem quan ens insultin amb la nostra llengua.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.