//Plugins sense CDN ?>
"Hi ha coneixement sobre l'exili literari però no gran cosa sobre el polític. Està el problema de la dispersió geogràfica i que, en acabar la dictadura, alguns van tornar i no se'n va fer massa cas perquè va haver un pacte de silenci", explica l'historiador Ramon Batalla. El cas de Jaume Miravitlles és un d'aquests i l'interès per la seva figura el va dur a investigar sobre un personatge poc conegut de la història catalana però amb molts camins contradictoris per endinsar-se.
Amb una vida política molt activa des de ben jove, Miravitlles (conegut com Met) va participar en el fets de Prat de Molló, va ser empresonat, va militar a a Estat Català, al Bloc Obrer i Camperol, a ERC. Com a home de confiança de personalitats com Tarradellas o Companys va ser l'encarregat d'obrir el servei de Propaganda de la Generalitat republicana fins que, en acabar la guerra, es va exiliar a França i després als Estats Units, després d'un llarg viatge que es narra en aquest llibre.
Home inquiet i de constants viratges i evolucions ideològiques es va alinear amb el capitalisme en plena Guerra Freda. Aquests són els aspectes que més van interessar l'historiador Ramon Batalla per iniciar una tesi doctoral sobre en Met i recopilar ara aquestes reflexions en forma de dietari. Segons explica Batalla "el contingut del diari és molt variat, una interessant combinació on salta de la crònica de viatges a les memòries i de la reflexió política i social (tant en clau personal com de país com internacional), al pensament cultural, al comentari de lectures o a l'anàlisi psicològica"
El fet d'haver estat escrit in situ, en el moment en el qual estaven succeint els fets, i no un cop reflexionat sobre les coses que li estaven passant dota als textos d'una espontaneïtat i riquesa que "transmet les preocupacions d'un dels exiliats catalans durant la guerra mundial, quan encara pensaven que del resultat de la guerra mundial en depenia, molt directament, el futur de la Catalunya i l'Espanya democràtiques, així com el seu propi futur polític", explica Ramon Batalla.
Podeu llegir-ne el primer capítol i el reportatge de Sapiens.
LAMALLA.CAT / ACPG