//Plugins sense CDN ?>
La coexistència de diverses espècies animals al nostre planeta, i sobre les conseqüències que hi té l'empremta humana, és el rerefons de l'espectacle 'Miranius', que la companyia De_Paper porta aquest diumenge a 1/4 d'1 del migdia al Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada dins la programació de tardor de Xarxa Igualada. L'espectacle, creat pel titellaire Joan Alfred Mengual, amb música de Núria Lozano, es va estrenar a la passada edició de la Mostra Igualada, on va obtenir nun gran èxit de crítica i pública, obtenint el Premi Xarxa Alcover 2022.
Les entrades són a 7 € i a 5 € per als socis de Xarxa. La venda d'entrades és en línia i el diumenge des d'una hora abans de l'inici de la funció a la taquilla del Passatge Vives. Espectacle per a públic familiar, a partir de 4 anys.
Miranius: l'aventura d'habitar el món
Miranius parla de com els humans fem caus i nius (és a dir: cases, carreteres i pàrquings) allà on els tenen els animals. La parella artística presenta un fragment de vida que es va desplegant com un conte il·lustrat. L'espectacle és una metàfora del seu procés artístic, però també el de la natura. "És com un test on al principi només hi ha terra i de seguida hi apareix herba o una formiga. Com un full en blanc on el llapis es passeja o un espai que s'omple de música". Aquesta pulsió per crear i construir que tenim els humans els va portar a pensar com articulem la vida i la convivència amb els altres éssers vius. L'espectacle va anar prenent forma després del confinament, que recorden que va ser un moment on tothom semblava sortir a la natura per gaudir dels espais verds. En paral·lel, el seu fill els deia: "ens estem carregant el món!" Totes aquestes reflexions van anar casant amb altres inquietuds que ja havien tingut com a companyia.
Hi apareixen grills, aranyes, abelles, ocells, talps i formigues. La vida s'escampa per tots els racons. A la riba d'un riu, les bestioles comparteixen un tros de terra. Cadascuna amb el seu niu, el seu cau, el seu catau. De vegades com veïnes ben avingudes, d'altres no tant. Un bon dia hi arriba una nova espècie, la humana. Una pagesa que també hi fa el seu niu: una barraqueta de canya i fang. Amb el pas dels anys, però, aquell niu humà anirà creixent. Com s'ho faran les bestioles per continuar vivint en aquell indret? Miranius és la història d'un paisatge. Un paisatge on cada animal, cada arbre, cada pedra o cada meandre del riu hi té el seu encaix, i com si es tractés de peces d'un tàngram, amb cada moviment fan néixer noves figures, noves realitats.
Els animals i la natura sempre han estat molt presents als espectacles de De_Paper, aquí fan una reivindicació de la terra. L'espectacle, lluny de ser un documental pamfletari és una faula musical que connecta perfectament amb tota mena d'espectador. El jurat va atorgar el 5è Premi Xarxa Alcover de la Mostra d'Igualada a Miranius per la indiscutible qualitat artística, plàstica i musical i pels valors que transmet sobre la coexistència de les diverses espècies animals amb l'home.
La companyia De_paper
Joan Alfred Mengual, artista visual i titellaire, i la música Núria Lozano, van començar a treballar junts al projecte Musiquetes de Paper, una coproducció de Fem Sonar Les Musiquetes i Joan Alfred, proposta amb la qual van guanyar la 3a Beca d'Innovació en Cultura Popular Jaume Casademont. És en aquest projecte on el Joan Alfred emprèn el treball i la recerca sobre els teatres de paper i la il·lustració bidimensional portada a l'espai escènic. A principis de l'any 2014 inicien el camí com a De_paper amb la voluntat de crear una plataforma on desenvolupar espectacles multidisciplinaris com ho han estat: Dins la panxa del llop (estrenada al Festival Guant de Valls 2015) i Una poma, un pomer (2018).
Per a Miranius el Joan Alfred i la Núria s'han acompanyat d'altres grans professionals, com el dramaturg Jordi Palet, el titellaire i escenògraf Eudald Ferré, el músic Oriol Cases, els il·luminadors Roc Laín i Oriol Rafi que també és sonidista. La Marta Gorchs els ha assessorat en el moviment escènic i Antoni Serra en l'apartat científic. El vestuari és de la Txell Miras.
La companyia ha actuat a molts indrets dels Països Catalans i a fires i festivals com La Mostra, el Festival Grec de Barcelona, el FIT de Cerdanyola, el cicle Joc al Ninot de Lleida, el Festival de titelles Romà Martí de Caldes, el Bornet de cançons, el Festival Petit Format d'Olot, el Menut Festival de l'Alcúdia, el Petit Festival de Sant Joan d'Alacant, i en diversos cicles escolars com l'Anem al Teatre de la Diputació de Barcelona, l'Escola va de Bolo de La Xarxa.
"