//Plugins sense CDN ?>
Buscar la bellesa, plantejar més preguntes que respostes, divertir, emocionar, commoure: aquests són els reptes que es proposa Zum-Zum Teatre en portar a escena un conte especialment suggeridor sobre un nen refugiat i els seus veïns i veïnes. El podrem veure aquest diumenge, 20 de febrer, al Teatre Municipal Ateneu, dins la programació de la Xarxa Igualada. L'espectacle està basat en el conte homònim de Beatriz Osés, guanyador del Premi Edebé 2018 de literatura infantil i va guanyar el Premi FETEN 2021 a la millor direcció, i el Premi FETEN 2021 a la millor interpretació coral.
L'Omar i la seva família fugen d'una guerra que els ho ha pres tot i s'embarquen en una pastera amb l'objectiu desesperat d'aconseguir una vida millor. Una tempesta, però, desbarata aquesta fugida i el nen veu, terroritzat, com el mar s'empassa els seus pares i tots els seus companys de viatge.
L'Omar arriba a les costes italianes convertit en un orfe, en un refugiat, en un intern d'un centre d'acollida i, davant la por de ser retornat al seu país d'origen, s'escapa i s'amaga dalt d'una noguera. Aquesta noguera està al jardí de la Rossana Marinetti, una advocada amargada i solitària que té tot el veïnat en contra per culpa d'un seguit de denúncies estrafolàries que, dia sí dia també, interposa contra els seus conciutadans: una s'ha equivocat en els colors de les bosses d'escombraries, l'altre té una màquina de cosir que fa massa soroll i algú altre ha deixat mal aparcat el carro de la compra al supermercat.
Però alguna cosa passa quan Marinetti coneix l'Omar, perquè aquesta temuda advocada decideix representar el nouvingut en el seu judici d'extradició i es treu de la màniga un argument insòlit: "Aquest nen és una nou". I és que una antiga llei diu que qualsevol fruit que caigui de l'arbre pertany a la persona propietària dels terrenys on ha caigut, així que... l'Omar no és un nen, és una nou i, per tant, li pertany.
Vet aquí una història de persones solitàries que porten una vida trista i grisa, de gent que, quan coneixen l'Omar, no el veuen com un nen refugiat que no encaixa en la nostra societat, sinó com un raig de vida que aporta llum a les seves fosques existències.
Soc una nou és la nova estrena de la companyia liderada pel dramaturg i director Ramon Molins, que fa molts anys que manté viu el compromís d'explicar històries per a persones adultes a partir de quatre anys, en uns espectacles que ofereixen la màxima qualitat artística.
Zum-Zum Teatre
La companyia va néixer l'any 1994 amb la decidida voluntat de potenciar la imaginació, la creativitat, el divertiment i el sentit crític del públic més menut empesos per la passió que sentien pel teatre destinat a tots els públics. Ha representat textos dels millors escriptors i dramaturgs de tots els temps i ha produït una quinzena d'espectacles, els darrers: La camisa de l'home feliç i La nena que vivia en una capsa de sabates, protagonitzat per Begonya Ferrer. Darrerament, ha presentat La gallina dels ous d'or guanyador del Premi FETEN 2017 a la Millor Direcció a Gijón i l'espectacle Hippos, millor estrena d'arts de carrer a Fira Tàrrega 2018, Polzet Premi de la crítica 2019 al millor espectacle familiar.
La companyia acumula més de 3.250 actuacions arreu de Catalunya, Espanya, França i Itàlia i ha anat contagiant la seva passió per tots aquests territoris. En aquest cas, els intèrprets són Jesús Agelet, Andrés Batista, Begonya Ferrer, Jordi Gilabert/Albert García i el pianista Toni Olmos, que també ha fet les músiques. Joan Pena ha dissenyat l'espai escènic i Rosa Solé el vestuari. La il·luminació és de David Bofarull i Sergio Sisques, i la producció de Txell Burgués i Pili Espada.
Venda d'entrades
L'obra es podrà veure al Teatre Municipal l'Ateneu el diumenge, 20 de febrer, a ¼ d'una del migdia. Les entrades tenen un preu de 7 euros, 5 euros per als socis de La Xarxa d'Igualada. La venda d'entrades es farà per internet i a la taquilla del teatre el mateix diumenge des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle. La funció compta amb el suport del Programa.cat del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona.