Dimarts, 6/2/2018
1258 lectures

#MeToo

No ens enganyem, això ha passat tota la vida, si una dona volia una oportunitat de que la seva veu fos escoltada, de fer un càsting o d’obtenir un paper en una pel·lícula, ja sabia què havia de fer: oferir-se sexualment per passar una bona estona, resistir-se menys que d’altres contrincants a sotmetre’s sexualment, o mostrar-se com una nineta pícara i somrient als homes perquè així competissin per afalagar-la.

El problema és que sempre hem vist aquesta conducta, com una conducta amb iniciativa femenina amb una única beneficiada, la dona. Una conducta consentida entre adults que tots dos volen i els diverteix per igual. Ignorant que això no és entre iguals. Darrera sempre hi ha algú que ostenta algun tipus de poder, i obliga, sotmet, pressiona, coacciona, subjuga o domina, creant en l’altre el sentiment de culpa, de no valdre suficient, d’impotència, de vergonya, d’indefensió,  de no saber què fer, de carreró sense sortida, de por, …

Ara la campanya #MeToo i el fet que les actrius vesteixin de negre en gal·les de repartiment de premis en solidaritat amb les dones abusades, i en protesta per totes les dones, finalment ha enfocat realment el problema, ha posat  llum i han aparegut els dubtes. Els dubtes no són sobre si existeix l’abús sexual per poder, que ja sabem que sí. Els dubtes són sobre el fet  que aquestes siguin conductes realment lliures d’oci i de plaer, igualitàries per dones i homes.

I aprofitant aquests dubtes, hauríem d’estar atents i il.luminar un espai encara més gran a l’entorn d’aquests fets, perquè  l’abús sexual no és una conducta pròpia i exclusiva d’aquesta professió.  L’abús sexual per poder és en moltes situacions de la  vida: entrenadors/entrenats, metges/pacients, rics/pobres, jefes/empleats, terapeutes/pacients, polítics/aspirants, mestres/alumnes, llestos/ignorants… Només cal recordar que el poder i el que l’exerceix no necessita, la majoria de vegades, ni de l’agressivitat ni de la violència per obtenir el que vol i això, precisament, és el que ho fa tan difícil de descobrir, tan invisible i difícil de detectar.

 

Altres articles de Dolors Capellades

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.