TORNAR

Uns 400 tractors tallen la C-25 i la C-16: "N'estem tips"

Exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera

economia
Dimarts, 6 febrer 2024. 10:18. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Amb el lema 'La nostra fi, la vostra fam', més de 400 tractors del Solsonès, el Berguedà, l'Anoia i el Bages s'han concentrat a Sant Fruitós de Bages amb la intenció de tallar aquest dimarts l'Eix Transversal (C-25) i l'Eix del Llobregat (C-16) a l'alçada de Sallent. Protesten contra les polítiques agràries actuals que, segons asseguren, els estan fent desaparèixer. Entre d'altres qüestions, exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera. Molts d'ells consideren que la protesta arriba "massa tard" i que "n'estan tips".

ACN/ Mar Martí/ Nia Escolà

A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l'obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha "centrifugat" el cost d'aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d'informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.

Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.

La convocatòria d'aquest dimarts es repetirà a altres punts de l'Estat. A Catalunya, les concentracions estan impulsades per Unió de Pagesos. "El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor. Els ànims estan molt tocats, l'economia està molt tocada, comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader, es van disparar els costos de producció", ha detallat Josep Carles Vicente, responsable d'Organització d'Unió de Pagesos. L'organització agrària espera que les protestes siguin molt seguides.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.