//Plugins sense CDN ?>
Igualada formarà a 30 tècnics, directius i administratius de la vila marroquina de Fès en els sistemes de treball de la pell d'Igualada. Ahir, en la signatura de l'acord, Xavier Badia, president del Gremi de Blanquers, deia que "és un dia especial. Aquí ens ha costat anys implementar tecnologies netes i ara tenim una responsabilitat social que ens permet cooperar i compartir experiències". Aquestes estades són una de les parts integrals de l'acord de col·laboració que es va signar a l'Ajuntament d'Igualada.
El conveni ha estat pactat entre el Gremi de Blanquers d’Igualada, l’àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de la regió de Fès-Boulemane (Marroc). L’acord de col·laboració subscrit permetrà els adobers d’aquesta àrea, que persegueixen una millora en els seus processos productius i la seva competitivitat, augmentar els seus coneixements a partir de l’experiència dels adobers igualadins, un clúster amb més de set segles d’història i que avui és un referent mundialment reconegut.
A l’acte de signatura hi ha havia, a més, el president de la Cambra de Fès, Fouad Zine-Filali, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el diputat adjunt a la Presidència de la Diputació, Joan Carles García Cañizares. També hi eren, entre altres, el president dels Curtidors del Marroc, El Rhali Oudriri, l’assessor de la Cambra en l’àmbit de la pell, Mohamed Dayi, el director de l'Escola Superior de Tecnologia en representació del president de la Universitat de Fès, Ali Benbassou, la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón, i la regidora d’Ensenyament i Universitats, Anna Bacardit.
Sensibilització mediambiental
El conveni rubricat té diferents objetius: impulsar un procés de sensibilització perquè les teneries de Fès adoptin tecnologies més netes i perquè optimitzin els seus processos industrials, aportar l’experiència del gremi d’Igualada en el tractament d’aigües i la gestió de residus, col·laborar en la formació dels tècnics marroquins i, a més, contribuir a la reconversió i modernització del sector, que ha d’afavorir al desenvolupament econòmicament de tota la regió. Aquest projecte de col·laboració es desenvolupa en sis etapes: una diagnosi inicial del sector adober local, una anàlisi dels seus punts més deficitaris, una definició dels eixos de col·laboració i de les accions de formació, dues fases de formació a Igualada i una darrera fase de formació a Fès.
Jo no crec en l´altruisme o la filantropia empresarial. Tenint gent formada al Marroc també poden deslocalitzar la fabricació a Igualada i portarla al Marroc on els salaris són més baixos.
Al Joanma. No tinc molt clar que hi hagi aquesta relació tan directa. En qualsevol cas és bo que els països del N d’Àfrica (i Àfrica en general) millorin les seves tecnologies (sobretot siguin... Llegir més més ”netes” i eficients) i tinguin noves oportunitats per a la població local -imprescindible perquè la migració sigui només una opció no l’única opció. I crec que de la cooperació tothom en pot sortir guanyant.
Trobo molt encertat que els adobers igualadins ensenyin als adobers de Fès (Marroc), perquè així el dia de demà ells podran adobar les pells i nosaltres ens ho mirarem des de l’atur.
Aina
26 de novembre 2014.01:29h
Aquest acord és com tots els que es prenen entre empresaria Catalans i el govern del Marroc: tu explota el meu territori però no diguis ni mu de la violació de drets humans?
#SàharaLliure